DISTRIBUIȚI

Un preot mexican a fost condamnat la 63 de ani de închisoare pentru abuz sexual asupra unui bărbat, care era minor în momentul comiterii faptelor, au declarat marţi avocaţii victimei, informează AFP, potrivit agerpres.

Preotul Carlos Lopez Valdes, în vârstă de 72 de ani, „a fost declarat vinovat de viol şi condamnat la 63 de ani de închisoare”, a anunţat într-un comunicat asociaţia de apărare a drepturilor omului Cencos.


Citeşte şi: Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Victima, Jesus Romero Colin, astăzi în vârstă de 33 de ani, a fost abuzată sexual mai mult de un deceniu de către preot. Bărbatul a acuzat Biserica catolica mexicană că a ignorat denunţul său cu privire la faptele cărora le fusese victimă.

El a dat asigurări că, după ce i-a scris papei Francisc pentru a denunţa aceste abuzuri, suveranul pontif i-a răspuns cerându-i iertare în numele Bisericii Catolice.

Avocaţii victimei şi asociaţia Cencos pregătesc o procedură împotriva Bisericii Catolice pentru a obţine reparaţii financiare.

Citeşte şi: Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

În 1997, unul dintre cele mai mari scandaluri de pedofilie a izbucnit când un grup de opt foşti Legionari ai lui Christos l-au acuzat de abuz sexual pe fondatorul congregaţiei, mexicanul Marcial Maciel, care ducea totodată o viaţă dublă cu două femei şi mai mulţi copii, de asemenea victime.

După ani de negare din partea ierarhiei catolice, preotul a fost destituit şi forţat să se retragă pentru a duce „o viaţă de rugăciune şi pocăinţă”. El a murit în 2008 la vârsta de 87 de ani, fără a fi anchetat niciodată de justiţie.