DISTRIBUIȚI
REUTERS

Premiul drepturilor omului Vaclav Havel 2021 al Consiliului Europei (CoE) a fost decernat luni opozantei belaruse Maria Kolesnikova, o repezentantă a contestării din vara lui 2020, condamnată la începutul lui seprembrie la 11 ani de închisoare, relatează AFP, scrie news.ro .

”Acest premiu este semnul solidarităţii întregii lumi democratice cu poporul belarus (…). Este totdată un semnal clar adresat aurorităţilor belaruse că lumea nu va tolera niciodată abuzuri ale drepturilor omului şi nu va accepta ceea ce se întâmplă în prezent în Belarus”, a declaart sora lui Kolesnikova, care a primit premiul în hemiciclul CoE, la Strasbourg.


Citește și : Premierul R. Moldova PLEACĂ la Bruxelles

”Dacă nu vreţi ca Belarusul să se transforme într-un gulag, atunci trebuie să ne exprimăm susţinerea faţă de poporul belarus”, a continuat ea, ţinând în mână o forografie cu sora sa li enumerând numele altor opozanţi încarceraţi ai regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Condmanată la 11 ani de închisoare în urma unui proces cu uşile închise, Maria Kolesnikova, în vârstă de 39 de ani, a marcat spiritele prin felul în care s-a opus unei tentative de expulzare din ţara sa.

Ea este ”unul dintre cele trei simboluri feminine ale opoziţiei belaruse”, aminteşte CoE, alături de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la preşedinţie în locul soţului său încacerat, şi Veronika Ţepkalo, care au fugit din ţară în urma unor presiuni ale autorităţilor.

Belarusul este una dintre puţinele ţări de pe continentul european care nu este membră a Consiliului Europei, din care fac parte 47 de state.

Juriul Premului Vaclav Havel – alcătuit din personalităţi recunoscute în domeniul drepturilor omului şi prezidat de către belgianul Rik Daems, actualul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) – a desemnat alte două finaliste, şi anume organizaţia nonguvernamentală (ONG) internaţională Reporters Sans Frontières (RSF), care apără libertatea presei, şi pe activistul drepturilor omului din Burundi Germain Rukuki, care tocmai a fost eliberat din închisoare, după ce a fost condamnat cu privire la faptul că a participat la manfestaţii împotriva preşedintelui Nkurunziza în 2015.

”Curajul, potrivit domnului Havel, este lucrul de care avem nevoie pentru a face din această lume un loc mai bun. Acest cuvânt îi descrie la perfecţie pe cei trei candidaţi selectaţi”, a declarat la ceremonia de înmânarea premiului Rik Daems.

Citește și : Japonia se pregăteşte să ridice starea de urgenţă

 

Premiul Vaclav Havel, care recompensează acţiunile excepţionale ale societăţii civile în apărarea drepturilor omului, a fost decernat în 2019 intelectualului ugur Ilham Tohti şi unei iniţiative a unor tineri care acţionează în vederea reconclierii în Balcani.

Amânată din cauza crizei sanitare, ediţia din 2020 a acestui premiu, înfiinţat în 2013 şi dotat cu 60.000 de euro, a onorat-o, în aprilie, pe feminista saudită Loujain al-Hathloul, încarcerată mult timp în ţara sa.