DISTRIBUIȚI
Instagram

Premierul Saharov decernat miercuri opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi îi recompensează pe toţi ruşii care luptă pentru „adevăr”, susţine organizaţia sa, interzisă în Rusia din vară, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Acest premiu Saharov este bineînţeles un premiu pentru voi, oamenii care nu sunt indiferenţi şi care chiar în perioadele cele mai sumbre nu se tem să spună adevărul”, a reacţionat pe Twitter Fondul de luptă împotriva corupţiei, organizaţie fondată de principalul opozant al lui Vladimir Putin.


Citește și : O asociaţie ‘împotriva islamofobiei’ din Franţa a fost dizolvată pentru că incita la ură

Aleksei Navalnîi, politician rus de opoziţie şi activist anticorupţie, în prezent încarcerat, a fost declarat miercuri laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European.

„Parlamentul European l-a ales pe Aleksei Navalnîi drept câştigător al Premiului Saharov de anul acesta. A militat în mod consecvent împotriva corupţiei regimului lui Vladimir Putin şi, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale şi al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor şi la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit şi aruncat în închisoare”, a declarat preşedintele PE David Sassoli, citat într-un comunicat al instituţiei.

„Prin acordarea premiului Saharov lui Aleksei Navalnîi, recunoaştem curajul său personal imens şi reiterăm sprijinul ferm al PE pentru eliberarea sa imediată”, a adăugat el.

Desemnarea lui Navalnîi ca laureat al premiului a fost salutată imediat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul tensiunilor între Rusia şi occidentali.

Citește și : Putin îi bagă în concediu plătit pe toţi ruşii

Acest premiu este „recunoaşterea rolului important pe care (Aleksei Navalnîi) l-a jucat de mulţi ani pentru a apăra valorile democraţiei şi a fi o voce puternică în Rusia”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov va avea loc la 15 decembrie, la Strasbourg.