DISTRIBUIȚI
Notícias ao Minuto

Premiul Rafto pentru drepturile omului i-a fost acordat joi lui Nodjigoto Charbonnel şi Asociaţiei sale de Tineret pentru Pace şi Non-violenţă (AJPNV), pentru „lupta lor curajoasă pentru abolirea torturii” în Ciad şi în alte regiuni, relatează AFP, potrivit agerpres.

„În contextul autoritarismului, terorismului, războiului împotriva terorismului şi violenţei instituţionalizate şi cu riscul vieţii lor, Nodjigoto Charbonnel şi echipa sa îi ajută pe supravieţuitori să-şi reconstruiască o viaţă după tortură, oferindu-le un adăpost, sprijin juridic şi reabilitare psihosocială”, a argumentat Fundaţia Rafto.


Citește și : Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

Într-o ţară care a experimentat numeroase conflicte armate pe teritoriul său de la independenţa sa faţă de Franţa în 1960, AJPNV, fondată în 2000, oferă sprijin medical, psihologic şi juridic gratuit victimelor torturii şi violenţelor sexuale.

În 2021, centrul a tratat 575 de supravieţuitori ai torturii, potrivit Fundaţiei Rafto.

Fost inginer al gigantului petrolier ExxonMobil, Nodjigoto Charbonnel, în vârstă de 49 de ani, cunoaşte efectele torturii din cauza relelor tratamente aplicate tatălui său de către autorităţi, potrivit fundaţiei.

Angajamentul acestui absolvent în electromecanică şi drepturile omului l-a adus la închisoare de trei ori, iar el şi familia sa „au fost hărţuiţi de agenţi ai statului”, notează fundaţia.

Citește și : După reparaţii, test reuşit la sol pentru racheta pe care NASA o va trimite spre Lună

 

Potrivit acesteia, „în Ciad, tortura este instituţionalizată şi folosită ca mijloc normal în politică, iar rebeliunea este una dintre puţinele căi de mobilitate socială”.

De la preluarea puterii de către Mahamat Idriss Déby Itno, autoproclamat şef de stat, la moartea tatălui său în aprilie 2021, „activitatea asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, precum AJPNV, (este) şi mai riscantă. În ceea ce priveşte drepturile omului, situaţia s-a deteriorat”, denunţă fundaţia norvegiană.