DISTRIBUIȚI
wikipedia

Scriitorul Yannick Haenel a câştigat joi premiul Medicis pentru roman francez pe anul 2017 cu volumul „Tiens ferme ta couronne”, publicat de prestigioasa editură Gallimard, informează agerpres .

În acest roman cu o intrigă „nebunească”, potrivit criticilor literari, cititorii au ocazia de a întâlni o serie de personaje excentrice, precum regizorul american Michael Cimino, zeiţa Diana, un dalmaţian numit Sabbat şi un maitre d’hotel care este o sosie a preşedintelui francez Emmanuel Macron.


Citiți și : Ministrul afacerilor externe al Franţei a fost primit de preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi

În vârstă de 50 de ani, scriitorul Yannick Haenel, finalist al altor premii literare prestigioase din acest an, precum Goncourt şi Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, a fost desemnat câştigător al premiului Medicis pe 2017 după al patrulea tur de scrutin, a anunţat Frederic Mitterrand, membru al juriului.

Cinsprezece romane franceze au concurat în 2017 pentru acest premiu.

Câştigătorul a dedicat premiul – unul dintre ultimele mari trofee atribuite în actualul sezon al premiilor literare franceze – lui Anne Wiazemsky, membru al juriului Medicis, care a murit în luna octombrie.

„Întrucât cartea mea vorbeşte despre ‘nunţile’ dintre cinema şi literatură, dacă există cineva care a întruchipat de minune acest tip de uniune, ei bine, acea persoană a fost ea. Te sărut, Anne Wiazemsky”, a spus Yannick Haenel.

„Am două pasiuni în viaţa mea: cinematografia, în special cinematografia americană, şi literatura. Am încercat prin această carte să îmi supun cinefilia cu ajutorul frazelor”, a adăugat romancierul francez.

Tot joi, premiul Medicis pentru roman străin a fost atribuit scriitorului italian Paolo Cognetti pentru volumul „Les huit montagnes”, publicat de editura Stok şi tradus în limba franceză de Anita Rochedy. Premiul Medicis pentru eseu a revenit scriitorului american Shulem Deen pentru volumul „Celui qui va vers elle ne revient pas”, publicat de editura Globe şi tradus de Karine Reignier-Guerre.

În 2016, premiul Medicis pentru roman francez a fost câştigat de scriitorul Ivan Jablonka pentru volumul „Laëtitia ou la Fin des hommes”.

Premiul Medicis este un trofeu literar francez, atribuit în fiecare an în luna noiembrie. A fost înfiinţat în 1958 de Gala Barbisan şi Jean-Pierre Giraudoux şi este acordat unui scriitor debutant sau care nu a dobândit încă o notorietate „pe măsura talentului său”.