DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană este ‘complet confuză’ de când Marea Britanie a votat pentru ieşirea din blocul comunitar şi trebuie să-şi revizuiască viziunea privind extinderea sa şi locul Turciei în acest sens, a declarat luni, la Londra, premierul turc Binali Yildirim, relatează agerpres .

Lansate în 2005, după decenii de tatonări, negocierile de aderare a Turciei la UE avansează lent, în principal din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei, ţări care se tem de intrarea în Uniune a unei ţări cu 73 de milioane de locuitori, în marea majoritate musulmani.


Campania de represiune lansată de Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 a înrăutăţit relaţiile dintre Bruxelles şi Ankara.

Citește și : Liderul catalan Carles Puigdemont a afirmat că apartenenţa la Uniunea Europeană este o decizie a catalanilor

În cadrul unei vizite la Londra, Binali Yildirim a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să-şi revizuiască planurile de extindere a blocului comunitar.

‘După decizia Brexit, Uniunea Europeană este complet confuză. Ei trebuie să-şi revizuiască viziunea pentru viitor, cât de departe vor să extindă blocul şi ce loc va avea Turcia în acest sens. Noi suntem aici. Nu plecăm nicăieri’, a spus premierul turc.

Yildirim a reafirmat totodată că, în opinia Turciei, criza din Siria vecină nu poate fi rezolvată atât timp cât preşedintele Bashar al-Assad va fi la putere.

‘Regimul actual este responsabil pentru modul în care au evoluat lucrurile în Siria. Nu cred că este o perspectivă realistă construirea unei păci durabile în Siria cu Assad la putere’, a insistat şeful guvernului turc.