DISTRIBUIȚI
AfricaZine

Premierul tunisian Youssef Chahed, candidat la preşedinţie, a declarat că îi va permite fostului preşedinte Ben Ali, exilat în Arabia Saudită de la îndepărtarea sa de la putere în 2011, să se întoarcă acasă dacă zvonurile privind starea sa critică de sănătate sunt adevărate, relatează AFP, scrie agerpres.

”Voi da undă verde pentru întoarcerea lui. Este un caz umanitar. Dacă este bolnav, după cum arată zvonurile, se poate întoarce în ţara sa ca oricare alt tunisian „, a spus Chahed joi seară pentru televiziunea Hannibal TV. ”Dacă vrea să se întoarcă pentru a fi înmormântat aici, eu dau undă verde”, a repetat el.


Citește și : Atacatorul din El Paso riscă pedeapsa cu moartea

Mounir bin Salha, avocat autoproclamat al lui Zine el Abidine Ben Ali, a declarat joi că preşedintele demis se află „în stare critică”. El a negat apoi zvonurile privind un deces, afirmând pentru radio Oxygčne FM: ”Nu este mort, dar sănătatea lui este proastă. A ieşit din spital şi în prezent se tratează acasă. Starea lui de sănătate se stabilizează”.

Zine el Abidine Ben Ali, care a condus Tunisia cu mână de fier timp de 23 de ani, a fost îndepărtat de la putere de o revoltă populară care a lansat o tranziţie democratică în ţară şi a marcat începutul primăverii arabe în regiune. El a fugit pe 14 ianuarie 2011 în Arabia Saudită, unde locuieşte de atunci cu familia sa.

În 2018, după un proces în contumacie pentru ucidere din culpă, abuz de putere, deturnare de fonduri, el a fost condamnat în absenţă la mai multe pedepse cu închisoarea, între care unele pe viaţă.

Şapte milioane de tunisieni sunt chemaţi să voteze duminică în cadrul celui de-al doilea scrutin al alegerilor prezidenţiale libere din istoria lor, după o campanie care lasă un întreg suspans cu privire la deznodământul scrutinului.

Citește și : SUA acuză Iranul de minciună: Teheranul a vândut petrol în Siria!