DISTRIBUIȚI
eurojewcong.org

Premierul suedez Stefan Löfven a ţinut prima pagină a ziarelor marţi după o vizită recentă la un centru comercial, în pofida apelului guvernului său ca suedezii să se abţină să viziteze astfel de locuri în timpul pandemiei de coronavirus, informează DPA, potrivit agerpres.

Cotidianul Stockholm Expressen a publicat imagini cu Löfven în mall-ul Gallerian pe 20 decembrie, după ce, cu două zile mai devreme, premierul îndemnase cetăţenii să evite vizitarea centrelor comerciale aglomerate înainte de Crăciun sau în perioada post-Crăciun pentru reduceri.


Citește și : Filipine INTERZICE intrarea străinilor din 20 de ţări

„Sper şi cred că oamenii vor realiza că situaţia e serioasă”, subliniase premierul într-o conferinţă de presă la acel moment.

Un purtător de cuvânt al premierului a indicat marţi că Löfven a vizitat mall-ul „pentru a ridica un obiect pe care-l predase anterior”.

Vizita a fost „planificată cu atenţie”, iar Löfven „a respectat recomandările oferite de Agenţia de Sănătate Publică şi de către el însuşi pentru a evita mulţimile. Nu vă pot oferi mai multe detalii”, a precizat purtătorul de cuvânt Mikael Lindstrom într-un e-mail către DPA.

În weekend, ministrul Justiţiei, Morgan Johansson, a fost criticat după o vizită pe 26 decembrie la un mall din oraşul sudic Lund.

Johansson a mărturisit că a cumpărat un cadou de Crăciun „întârziat” pentru părinţii săi, însă şi-a cerut scuze şi a recunoscut că a dat dovadă de neglijenţă. Ministrul a precizat că a discutat despre această situaţie cu Löfven, care a calificat deplasarea sa la mall ca nepotrivită.

Citește și : Cutremurul din Croaţia a provocat mai multe victime şi pagube materiale însemnate – VIDEO

Guvernul Löfven a finalizat luni lucrările la un proiect de lege care i-ar spori temporar atribuţiile de combatere a pandemiei, inclusiv permiţându-i să ordone închiderea mall-urilor, transportului public, sălilor de sport şi spaţiilor culturale.

Cu 10,3 milioane de locuitori, Suedia a înregistrat până acum 428.000 de infecţii şi 8.484 de decese cauzate de noul coronavirus.