DISTRIBUIȚI
Hotnews

În vizită luni la Kiev şi în suburbiile sale, premierul suedez, Magdalena Andersson, a cerut un sprijin european sporit pentru Ucraina şi noi sancţiuni împotriva Rusiei a cărei armata avansează în estul teritoriului ucrainean, transmite AFP, potrivit agerpres.  

„Rusiei nu trebuie să i se permită să obţină câştiguri prin încălcarea dreptului internaţional şi a altor principii fundamentale”, a declarat Magdalena Andersson în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.


Citește și :  Premierul ucrainean: Oligarhii ruși ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstrucție

În opinia sa, „cel mai bun mod de a câştiga acest război este de a consolida sprijinul acordat Ucrainei şi de a creşte presiunea asupra Rusiei prin noi sancţiuni”.

„Eforturile noastre trebuie să continue atât timp cât este necesar”, a pledat ea, subliniind că Ucraina apără „valorile noastre europene comune”.

După ce a vizitat oraşe de la periferia Kievului devastate de luptele din primele săptămâni ale conflictului, premierul suedez a spus că a văzut „străzi şi pieţe unde locuinţele au fost înlocuite de cratere” şi unde „au fost comise crime oribile”.

„Condamn agresiunea rusă fără sens şi crudă, uciderea civililor, printre care mulţi copii”, a mai declarat premierul suedez, promiţând, de asemenea, să participe la reconstrucţia Ucrainei.

La rândul său, Volodimir Zelenski a îndemnat din nou „să se facă totul pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi criminalii de război ruşi”.

Referindu-se la criza mondială provocată de blocarea a aproximativ 22 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene din cauza războiului, el a spus că poartă discuţii cu Turcia şi ONU pentru a asigura o ieşire în siguranţă a acestor mărfuri.

Citește și : Şeful spionajului militar ucrainean: Războiul declanşat de Rusia în Ucraina s-ar putea încheia anul viitor

„Este important ca cineva să poată garanta siguranţa navelor” străine care vor sosi în Ucraina pentru a transporta producţia agricolă, a continuat Volodimir Zelenski, acuzând Rusia că a furat cereale ucrainene.

Preşedintele ucrainean a adăugat că se aşteaptă la o recoltă de aproximativ 60 de milioane de tone de cereale în toamnă, mai scrie AFP.