DISTRIBUIȚI
efe

Premierul spaniol în exerciţiu, Pedro Sanchez, a afirmat vineri că formaţiunea sa PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc) ar trebui să poată forma un guvern chiar şi în situaţia probabilă de altfel că nu va obţine o majoritate de voturi la alegerile de duminică, relatează dpa, potrivit agerpres.

„Dacă parlamentul nu reuşeşte să convină asupra formării unui guvern, propun să lăsăm să guverneze grupul care a obţinut cele mai multe voturi”, a afirmat Sanchez, într-un interviu publicat vineri în cotidianul El Pais.


Citește și : Retragerea trupelor militare din regiunea ucraineană Donbass va începe sâmbătă

Potrivit sondajelor coroborate de El Paris, PSOE ar urma să iasă pe primul loc la scrutin, cu circa 27%, urmat de Partidul Popular (centru-dreapta), cu aproape 21%. Sondajele indică însă totodată o cursă strânsă între principalele trei partide de centru-stânga şi principalele trei partide de centru-dreapta, care ar urma să-şi adjudece 157, respectiv 156 de locuri, în condiţiile în care pragul de majoritate este 176.

Liderul PP, Pablo Casado, a evocat pe postul de radio Cope o „egalitate tehnică” şi a menţionat că participarea slabă la urne aşteptată ar putea face rezultatul şi mai imprevizibil.

Potrivit comentatorilor, Sanchez şi Casado vor fi nevoiţi să încheie un acord pentru a ieşi din impas, în afara cazului în care Sanchez va reuşi să formeze un guvern de stânga, cu ajutorul partidelor regionale catalane şi basce.

„Nu întrevăd nimic altceva în afara unui nou blocaj” după alegerile de duminică şi singurele opţiuni pentru ieşirea din acest blocaj ar fi cele două variante sus-menţionate, a indicat pentru dpa Daniel Basteiro, editor politic la cotidianul El Espanol.

Citește și : Turcia va începe expulzarea jihadiștilor străini către ţările lor

Paralizată politic, Spania se întoarce la urne duminică pentru a patra oară în patru ani, într-un context de criză deschisă în Catalonia susceptibilă să dea un nou impuls partidului de extremă-dreapta Vox, care şi-a făcut intrarea în Camera Deputaţilor în aprilie, într-o ţară unde extrema-dreaptă era marginală de la sfârşitul dictaturii lui Franco, în 1975.