DISTRIBUIȚI
elespanol.com

Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a propus luni o reformă constituţională menită să pună capăt măsurilor de protecţie juridică de care beneficiază politicieni, judecători, membri ai forţelor de ordine, precum şi reprezentanţi ai familiei regale, într-o ţară zguduită de numeroase scandaluri de corupţie, reformă care însă va fi greu de pus în practică, întrucât ea necesită un larg sprijin parlamentar, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Guvernul nostru va propune Camerei (Deputaţilor) o revizuire a Constituţiei pentru a termina cu aceste protecţii’, a declarat premierul socialist în timpul unui eveniment ce marchează 100 de zile de când a preluat conducerea executivului spaniol, după ce predecesorul său, conservatorul Mariano Rajoy, a fost demis printr-o moţiune de cenzură în urma unui imens scandal de corupţie în care a fost implicată formaţiunea sa, Partidul Popular.


Citește și : Erdogan: Avionul „cadorisit” de Qatar este al statului, Republica Turcia

Obiectivul este ‘ca cetăţenii să creadă din nou în politică’, în timp ce societatea cere ‘egalitate între cetăţeni şi reprezentanţii lor’, a explicat Pedro Sanchez mai departe.

În Spania, membrii guvernului, parlamentarii, familia regală şi magistraţii beneficiază de o anumită protecţie juridică, astfel că ei nu pot fi judecaţi în civil sau penal decât de Tribunalul Suprem, cea mai înaltă instanţă judiciară spaniolă.

În total, circa 250.000 de persoane, majoritatea membri ai forţelor de ordine, beneficiază în Spania de o anumită formă de protecţie în materie judiciară.

Această ţară s-a evidenţiat în ultimii ani prin numeroase cazuri de corupţie care au ajuns până în sferele cele mai înalte ale puterii, inclusiv familia regală, fapt ce a contribuit şi la afirmarea unor noi partide, precum Podemos sau Ciudadanos.

Citește și : Erdogan: Turcia îşi va întări prezenţa militară în partea de nord a Ciprului

Totuşi, premierul Pedro Sanchez nu va putea să-şi promoveze singur iniţiativa, întrucât Partidul Socialist are numai 84 de deputaţi din cei 350 ai camerei legislative. El va avea nevoie şi de sprijinul Partidului Popular, care rămâne principala forţă politică în Camera Deputaţilor şi are majoritatea absolută în Senat. Mai mult, o reformă constituţională necesită susţinerea a trei cincimi dintre membrii fiecărei camere a parlamentului.