DISTRIBUIȚI
elespanol.com

Premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sanchez a promis luni reducerea datoriei publice mai mult decât era prevăzut în 2019, în timpul dezbaterii de învestitură din Congres, la capătul căreia speră să fie reinstalat în funcţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Avem ca obiectiv asanarea bugetului public (…) şi reducerea datoriei publice la 95,8% din PIB în acest an”, de la 96,1% prevăzut anterior, a declarat liderul socialist prezentându-şi programul de guvernare.


Citeşte şi: Anunţul lui Mike Pompeo: ‘Rămâneţi la voi acasă!’

Acest angajament poate fi interpretat ca un semnal transmis pieţelor că guvernul de coaliţie pe care speră să îl formeze cu stânga radicală Podemos va urma o politică bugetară strictă.

Sanchez a confirmat de asemenea obiectivul de a reduce deficitul public la 2% din PIB până la sfârşitul anului.

El a mai promis o nouă majorare a salariului minim, fixat la 1.050 de euro pe lună din ianuarie, reindexarea pensiilor cu inflaţia, creşterea investiţiilor în cercetarea şi o dezvoltare de la 1,2% la 2% din PIB.

Citeşte şi: ‘Slujitorul poporului’ câştigă alegerile parlamentare din Ucraina

Datoria publică a Spaniei, care a scăzut în 2018, a crescut din nou în primul trimestru, ajungând la 98,7% din PIB, în principal din cauza împrumuturilor acordate de stat serviciului de securitate socială pentru a-i permite să plătească pensiile.

După aproape trei luni de blocaj de la alegerile din 28 aprilie, socialiştii şi Podemos au început abia vineri să negocieze un guvern de coaliţie, dar speră să ajungă la un acord in extremis.