DISTRIBUIȚI
The Tepegraph

Premierul spaniol Mariano Rajoy intenţionează să nu participe la summitul pe care Uniunea Europeană îl va desfăşura pe 17 mai la Sofia cu ţările din Balcanii Occidentali, dacă la această reuniune va lua parte şi preşedintele Kosovo, informează agenţia EFE.

O declaraţie pe acest subiect a fost făcută vineri în faţa presei de purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Mendez de Vigo, după ce a fost întrebat dacă tema acestui summit se află pe agenda întâlnirii aflată în desfăşurare în acel moment între Mariano Rajoy şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.


Citește și : Marea Britanie : Poliţia lansează o anchetă privind moartea lui Nikolai Glushkov

Purtătorul de cuvânt a afirmat că încă nu s-a stabilit ‘structura’ summitului de la Sofia şi prin urmare încă nu se ştie cine va participa. ‘Vom vedea ce se întâmplă. Poziţia guvernului (de la Madrid n.red) cu privire la Kosovo este clară, bine definită şi solidă, iar împreună cu alte patru ţări (Cipru, Grecia, România şi Slovacia) nu recunoaştem declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo’, a spus Mendez de Vigo. ‘Nu am făcut-o în trecut şi nu o vom face în viitor’, a insistat el.

Alte surse din cadrul executivului spaniol au asigurat ulterior că dacă la summit va participa preşedintele Kosovo, atunci Rajoy nu va lua parte la reuniune. ‘Nu vom participa la vreo acţiune care ar presupune o recunoaştere explicită sau implicită a Kosovo, iar Uniunea Europeană ştie perfect acest lucru’, a indicat una dintre aceste surse, pe care agenţia EFE o citează fără să-i dezvăluie identitatea.

Conform aceloraşi surse, o asemenea decizie a guvernului de la Madrid reprezintă o susţinere a poziţiei acestuia, conform căreia, la fel ca în cazul Cataloniei, nu poate fi recunoscut un stat care s-a autoproclamat astfel printr-o declaraţie unilaterală de independenţă.

Citește și : Cisiordania : Doi morţi şi trei răniţi într-un atentat cu maşină-berbece