DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki i-a chemat pe protestatari să renunţe la manifestaţiile împotriva unei decizii ce restricţionează accesul la avorturile legale, citând numărul cazurilor de coronavirus care continuă să crească vertiginos, relatează joi DPA, scrie agerpres.

„Concentraţi-vă această furie (…) asupra mea, asupra politicienilor, dar cruţaţi-i pe cei care pot fi afectaţi (de virus) în două săptămâni”, a declarat Morawiecki.


Citește și : Egalitatea de gen mai are mult de aşteptat în Europa

„Ca protestatari, veţi fi în contact cu persoane în vârstă (…) şi asta poate duce la consecinţe dramatice”, a spus prim-ministrul.

Joi, Polonia a raportat peste 20.000 de noi cazuri de coronavirus pentru prima dată de la începutul pandemiei. Îngrijorările cresc asupra capacităţii sistemului de sănătate al ţării de a face faţă ritmului de extindere a bolii.

În ultima săptămână, mii de protestatari au sfidat interdicţiile privind adunările mai mari de cinci persoane pentru a protesta împotriva unei hotărâri judecătoreşti ce a interzis efectiv toate avorturile.

Tribunalul Constituţional declară în hotărâre că avorturile datorate unor defecte congenitale severe şi ireversibile ale fătului sunt ilegale în virtutea constituţiei.

Astfel de avorturi au reprezentat aproape toate cele 1.110 de întreruperi legale de sarcină efectuate în Polonia anul trecut.

Poliţia estimează că 430.000 de persoane au manifestat miercuri participând la peste 400 de adunări în toată ţara. O mare demonstraţie este planificată pentru vineri la Varşovia.

Citește și : Au început JIHADUL? Atac cu cuţitul la Consulatu Franţei din Jeddah; Un bărbat înarmat a fost împuşcat la Avignon!

Furia protestatarilor este îndreptată împotriva partidului la putere Lege şi Justiţie (PiS) şi liderului său Jaroslaw Kaczynski. Mulţi din afara PiS văd Tribunalul Constituţional ca un organism politizat sub influenţa sa.

Kaczynski a fost acuzat de adversari că a inspirat decizia tribunalului şi a provocat conflictul dintre protestatari şi susţinătorii săi.