DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat miercuri, în Parlamentul European, dreptul fiecărui stat membru al Uniunii Europene de a-şi ‘construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii’, într-un discurs susţinut în plină confruntare între guvernul de la Varşovia şi Bruxelles în legătură cu reformele controversate din justiţia poloneză, relatează AFP, dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

‘Unitatea în diversitate, această deviză a Uniunii noastre, nu este un slogan vid de conţinut’, a afirmat Morawiecki, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară.


Citeşte şi: Violenţe fără precedent în Nantes după ce poliţia a împuşcat mortal un tânăr – VIDEO

‘Respectarea identităţilor naţionale este parte din încrederea ce trebuie construită în Uniunea Europeană. Fiecare stat are dreptul de a-şi elabora sistemul judiciar în conformitate cu propriile tradiţii’, a subliniat premierul Mateusz Morawiecki.

El a insistat că Polonia are ‘rădăcini adânci în ce priveşte parlamentarismul şi domnia legii’.

‘Parlamentele naţionale sunt vocea suveranităţii şi seva democraţiei’, a mai declarat premierul polonez.

În timpul discursului lui Morawiecki, câţiva deputaţi au afişat pancarte cu cuvintele ‘Stat de drept’.

După cum au relatat agenţiile de presă, preşedinta Curţii Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, a sosit miercuri dimineaţa în biroul său, gest prin care îşi confirmă refuzul de a se pensiona, aşa cum vor să-i impună, printr-o reformă controversată, conservatorii partidului majoritar Lege şi Justiţie (PIS).

Citeşte şi: Justiţia ecuadoriană a emis un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte, Rafael Correa

‘Nu mă implic în politică. Fac acest lucru pentru a apăra statul de drept şi a marca limita între Constituţie şi încălcarea Constituţiei’, a declarat Malgorzata Gersdorf, adresându-se manifestanţilor adunaţi în faţa sediului Curţii Supreme. ‘Sper că ordinea legală va reveni în Polonia’, a adăugat ea.

Marţi a intrat în vigoare noua lege privind reforma Curţii Supreme, ce prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani, şi care se află în centrul unui conflict între Polonia şi Uniunea Europeană.

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatori cu scopul afişat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

Malgorzata Gersdorf ar urma să fie înlocuită provizoriu de către un judecător de la Curtea Supremă ales de şeful statului, în aşteptarea alegerii succesorului acesteia.

Judecătorii Curţii Supreme (SN) din Polonia au decis însă joi că ei şi preşedinta instituţiei „vor rămâne în funcţie”.

Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.