DISTRIBUIȚI

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a îndemnat marţi la stoparea protestelor în masă în privinţa dreptului la avort, afirmând că cei care participă la ele nu ţin cont de „riscurile majore” privind resurgenţa pandemiei de coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres.

Polonia este de cinci zile scena unor proteste la nivel naţional după decizia de joia trecută a Tribunalului Constituţional polonez de a interzice avortul chiar şi în caz de malformaţii grave ale fătului, întrucât ar fi „incompatibil” cu Constituţia. Decizia, salutată de partidul ultracatolic naţionalist aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), restrânge practic dreptul la avort doar la cazul în care femeia însărcinată este în pericol de moarte şi la sarcini rezultate în urma unui viol sau a unui incest.


Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Morawiecki a spus că executivul său conservator va asigura îngrijirea mamelor şi copiilor lor născuţi în pofida problemelor de sănătate. „Vom ajuta copiii să se dezvolte normal în pântecele mamei şi apoi să trăiască o viaţă normală”, a declarat premierul polonez.

Proteste au loc pe întreg teritoriul Poloniei în pofida restricţiilor impuse ca urmare a creşterii numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus. Marţi, Polonia a înregistrat un nou record de 16.300 de noi contaminări.

Marţi nu erau programate niciun fel de proteste la nivel naţional, însă încăierări au izbucnit în parlament. Parlamentarii opoziţiei l-au înconjurat pe liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, purtând afişe pe care se putea citi „Acesta este un război”, „Ruşine” şi „Avort legal”.

Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Decizia Tribunalului Constituţional a provocat de asemenea o reacţie fără precedent împotriva Bisericii Catolice Poloneze, considerată ca având relaţii apropiate cu PiS şi aliaţii săi ultraconservatori.

Hotărârea a amplificat şi criticile împotriva PiS, care a ajuns la putere în urmă cu cinci ani, promiţând să insufle mai multe valori tradiţionale vieţii publice.