DISTRIBUIȚI
afp

Premierul palestinian, Rami Hamdallah, a condamnat ferm, joi, noua lege israeliană care defineşte Israelul drept ”statul-naţiune al poporului evreu” şi coboară poziţia limbii arabe la limbă cu ”statut special”, transmite dpa, conform agerpres.

”Această lege controversată este o altă încercare de a şterge identitatea arabo-palestiniană şi de a instituţionaliza şi legitima politicile de apartheid mai degrabă decât a promova pacea”, a subliniat Hamdallah într-o declaraţie.


Citește și : Spania retrage mandatul internațional de arestare emis pe numele lui Puigdemont

Potrivit şefului executivului palestinian, legea, care face referire la oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, ”este ultimul cui bătut în sicriul soluţiei bazate pe coexistenţa a două state”.

Parlamentul israelian a adoptat joi un proiect de lege care defineşte Israelul drept ”statul-naţiune al poporului evreu”, document în care un controversat articol ce prevede rezervarea de noi localităţi pentru evrei a fost modificat.

Textul documentului, adoptat cu 62 de voturi ”pentru” şi 55 ”împotrivă”, prevede îndeosebi că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avea un statut identic cu cel al limbii ebraice, şi declară că ”aşezările evreieşti (în Israel) ţin de interesul naţional”.

Textul amendat afirmă că ”statul consideră că dezvoltarea de aşezări evreieşti ţine de interesul naţional şi că statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze şi să slujească acest interes”.

În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înfiinţării de localităţi rezervate exclusiv evreilor, ceea ce îi excludea pe cetăţenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populaţia totală israeliană, evreiască într-o majoritate foarte puternică.

Această formulare suscitase un val de critici, îndeosebi din partea preşedintelui Reuvlen Rivlin, a procurorului general Avishai Mandelbit şi a delegaţiei Uniunii Europene în Israel, din cauza caracterului său considerat discriminatoriu. Noua formulare, mai vagă, a fost denunţată totuşi de către opoziţie, îndeosebi de către deputatul arab Ayman Odeh, care a fluturat în timpul dezbaterii un drapel negru la tribună pentru a marca ”moartea democraţiei” în Israel.

Citește și : Primele concluzii ale lui Putin după întâlnirea sa cu Donald Trump

Referitor la limba oficială, nicio lege nu a fost votată pe această temă de la crearea statului Israel în 1948, ebraica şi araba fiind până acum considerate amândouă drept limbi semioficiale, folosite în toate documentele statului.