DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a adus o ofrandă joi la sanctuarul controversat Yasukuni la Tokyo, dar fără să meargă el însuşi acolo, în timp ce tensiunile diplomatice dintre Japonia şi Coreea de Sud sunt puternice, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Sanctuarul Yasukuni este în special contestat de statele vecine Japoniei – China şi Coreea de Sud în frunte – care acuză că glorifică trecutul militarist nipon.


Citeşte şi: Marea Britanie ELIBEREAZĂ petrolierul iranian din Gibraltar

Locul onorează memoria a aproximativ 2,5 milioane de soldaţi şi civili care au murit pentru Japonia de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Dar de asemenea din 1978, memoria multor responsabili japonezi condamnaţi ca criminali de război de către Aliaţi după 1945.

Ofranda rituală este adusă de Abe în timp ce Japonia comemorează joi capitularea ţării, care a marcat în urmă cu 74 de ani sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul urmează să se exprime mai târziu în timpul zilei cu ocazia acestor comemorări, la fel ca noul împărat Naruhito.

Naţionalist pe faţă, Abe a evitat să se ducă el însuşi la Yasukuni câţiva ani. Ultima sa vizită în decembrie 2013 a înfuriat Beijingul şi Seulul şi a atras de asemenea critici din partea Washingtonului.

Niciun membru în exerciţiu al guvernului japonez nu a fost semnalat joi la sanctuar, dar zeci de parlamentari naţionalişti au mers acolo ca de obicei.

Vezi şi: Un avion cu 233 de oameni la bord A ATERIZAT PE BURTĂ, într-un lan de porumb – VIDEO

Japonia şi Coreea de Sud îşi impun în prezent restricţii comerciale reciproce, pe fondul unor diferende istorice moştenite din perioada când Peninsula Coreea era o colonie a Imperiului Japonez (1910-1945).

În schimb, Tokyo şi Beijingul încearcă în prezent să-şi încălzească relaţiile: o vizită de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Japonia este aşteptată în primăvara anului viitor.