DISTRIBUIȚI

Noul premier japonez Fumio Kishida a dizolvat joi camera inferioară a parlamentului, prima etapă a procedurii necesare pentru desfăşurarea alegerilor prevăzute pentru 31 octombrie, transmit Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Partidul Democrat-Liberal (LDP), care se află la putere în Japonia de mai multe decenii, este în campanie alături de partenerul său de coaliţie, partidul Komeito.


Citeşte şi: Israelul a bombardat Siria! Patru oameni au fost ucişi – Black News

De partea cealaltă, opoziţia japoneză este extrem de fragmentată.

Analiştii politici se aşteaptă ca actuala coaliţie guvernamentală să-şi păstreze majoritatea în camera inferioară a parlamentului şi după acest scrutin.

”Doresc să folosesc alegerile pentru a le spune oamenilor ce încercăm să facem şi ce obiective avem”, a declarat premierul Fumio Kishida în faţa jurnaliştilor la biroul său.

Alegătorii japonezi doresc să vadă un guvern care adoptă măsuri decisive pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 şi pentru a relansa economia naţională. Un sondaj de opinie publicat recent de cotidianul Sankei arată că 48% dintre japonezi vor ca prioritatea administraţiei Kishida să fie combaterea pandemiei de COVID-19, urmată de redresarea economică şi de scăderea şomajului.

LDP susţine şi o creştere substanţială a cheltuielilor pentru apărare în vederea achiziţionării de capacităţi de distrugere a rachetelor balistice.

Citeşte şi: ATAC cu arcul în Norvegia! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Pentru cea mai mare formaţiune de opoziţie, Democraţii Constituţionali (CDJP), principala provocare o constituie sprijinul electoral scăzut.

Un sondaj publicat de cotidianul Asahi Shimbun arată că doar 13% dintre japonezi intenţionează să voteze pentru CDJP, mult în urma celor 47% care ar vota pentru LDP. Alte sondaje creditează CDJP chiar cu mai puţin de 10% din intenţiile de vot ale electoratului japonez.