DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern, foarte populară graţie abordării încununate cu succes a pandemiei de coronavirus, a lansat sâmbătă campania formaţiunii sale politice, Partidul Laburist, pentru alegerile legislative din 19 septembrie, pe care le-a calificat drept „scrutin COVID”, informează AFP, potrivit agerpres.

„Când oamenii întreabă dacă este vorba despre un ‘scrutin COVID’, răspunsul meu este da, este chiar aşa”, a declarat Ardern, în vârstă de 40 de ani, la lansarea campaniei, în care s-a angajat să consacre 311 milioane de dolari neo-zeelandezi (205 milioane de dolari americani) creării de locuri de muncă pe fondul crizei generate de pandemie. „Micile şi marile întreprinderi sunt esenţiale pentru relansarea noastră economică”, a subliniat premierul neo-zeelandez.


Citește și : Trump va participa duminică la o videoconferinţă internaţională a donatorilor în sprijinul Libanului

„Dacă mi-ar fi spus cineva că vom lansa campania din 2020 în mijlocul unei pandemii mondiale cu frontierele închise, mi s-ar fi părut greu de crezut”, a mai spus ea.

Felul în care premierul neo-zeelandez a gestionat criza sanitară a alimentat „Jacinda-mania”, apărută în urma modului în care a înfruntat anul trecut crize precum atacul asupra a două moschei din Christchurch de către un adept al supremaţiei albe şi care s-a soldat cu 50 de morţi sau erupţia vulcanului din White Island, soldat cu 21 de morţi. Potrivit ultimelor sondaje, cota sa de popularitate este de 60%.

Citește și : China califică drept ‘barbare’ sancţiunile americane împotriva Hong Kongului

Noua Zeelandă, cu o populaţie de cinci milioane de locuitori, şi-a închis frontierele pentru a lupta împotriva virusului. Boala a ucis 22 de persoane într-o ţară în care ultimul caz de infectare s-a produs acum 99 de zile.

Partidul Laburist (centru stânga) este în prezent pivotul coaliţiei tripartite la putere şi ar putea guverna singur după viitoarele alegeri dacă reuşeşte să obţină 50% din voturi, lucru pe care – potrivit sondajelor recente – chiar îl va face.