DISTRIBUIȚI
BBC

Noul prim-ministru grec, conservatorul Kyriakos Mitsotakis, aflat joi într-o vizită la Paris, le-a adresat un apel investitorilor francezi să ‘profite de oportunităţile’ oferite de Grecia odată cu instalarea guvernului său, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Lansez un apel către companiile franceze să participe la creşterea economică şi să profite de noile oportunităţi care se creează în Grecia’, a declarat Mitsotakis în faţa presei în curtea Palatului Elysée.


Citește și : Mexicul este îngrijorat de prelungirea detenţiei pentru copiii migranţi în SUA

Kyriakos Mitsotakis, în funcţie din 8 iulie, se află la Paris în prima sa vizită bilaterală, ce va fi urmată de deplasări la Berlin şi Haga. El vrea să-i convingă pe creditorii Atenei, UE şi FMI, să relaxeze constrângerile bugetare impuse ţării sale.

Premierul Mitsotakis promite, în schimb, într-un interviu pentru Le Figaro, că ‘Grecia va fi surpriza plăcută a zonei euro în următorii ani’, angajându-se să prezinte în septembrie ‘o reformă fiscală ce prevede scăderea impozitului pentru firme de la 28% la 24% pentru 2019, apoi la 20% începând din 2021’, precum şi o reducere a impozitelor pe dividende.

La rândul său, preşedinte francez Emmanuel Macron a adus un omagiu ‘curajului’ demonstrat de greci în timpul crizei economice şi a salutat existenţa unor obiective comune cu Mitsotakis pe agenda europeană, cu referire mai ales la ‘un buget ambiţios pentru zona euro’.

În privinţa dosarului migraţiei, premierul grec consideră că ‘povara nu trebuie suportată exclusiv de statele aflate la frontierele externe ale Europei’.

Într-o primă etapă, Grecia îşi va modifica ‘politica naţională de azil (…), accelerând luarea deciziilor’, a spus el în acelaşi interviu. ‘Cei care obţin azil au, evident, dreptul să rămână în Grecia, în vreme ce aceia care nu sunt admisibili vor trebui să se întoarcă în Turcia’, aşa cum prevede acordul încheiat între UE şi Ankara în 2016, a explicat Mitsotakis.

Citește și : Dezastrele naturale din China au afectat peste 70 de milioane de oameni

Potrivit guvernului elen, numărul migranţilor sosiţi pe cele cinci insule din Egeea apropiate de Turcia – Lesbos, Samos, Chios, Kos şi Leros – a crescut cu 17% în ultimele săptămâni.

Pe de altă parte, Macron l-a asigurat pe oaspetele său că ‘Franţa şi UE nu vor manifesta nicio slăbiciune’ în faţa activităţilor Turciei în zona economică maritimă a Ciprului.