DISTRIBUIȚI
Times of Malta

Premierul Maltei, Robert Abela, vizat de la jumătatea lui aprilie de o anchetă a justiţiei din ţara sa după moartea mai multor migranţi în largul mării, a fost găsit nevinovat, a anunţat sâmbătă seară guvernul de la Valletta, notează AFP, potrivit agerpres.

Rezultatele anchetei, 420 de pagini în total, au fost prezentate în rezumat în engleză de principalele cotidiene ale insulei, raportul fiind publicat iniţial în malteză, a precizat serviciul de presă al guvernului într-un comunicat.


Citește și : China anunţă că ar putea pune piaţă un vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul anului

„O anchetă căutând să stabilească dacă prim-ministrul, un ofiţer superior şi un echipaj al unei nave de patrulare a forţelor armate malteze sunt responsabili de moartea a cel puţin cinci migranţi, i-a declarat nevinovaţi de acuzaţia de omor”, a scris cotidianul Times of Malta, citând raportul judiciar.

„Nicio dovadă sau mărturie” nu a venit în sprijinul acuzaţiilor împotriva premierului Abela, potrivit sursei.

La jumătatea lui aprilie, mai multe ONG-uri au acuzat autorităţile malteze că nu au salvat migranţi aflaţi în derivă, inclusiv în apele teritoriale, ceea ce Valletta a dezminţit. Malta avea închise porturile pentru migranţi din cauza pandemiei de COVID-19.

Pentru că nu a reuşit să atingă coastele europene, unul din aceste vase cu migranţi s-a întors în Libia. Potrivit, ONG-urilor, cinci dintre persoanele aflate la bord şi-au pierdut viaţa, iar alte şapte au fost date dispărute.

Într-un discurs, Robert Abela a anunţat atunci că un deputat al opoziţiei şi ONG-ul Repubblika au depus plângere „împotriva întregului echipaj al unui vas al marinei” malteze, unui ofiţer superior şi împotriva lui.

Citește și : Primarul din Chicago, atac dur la adresa lui Trump după revoltele de la Minneapolis: ‘F… you!’

Reclamanţii „afirmă că armata ţării noastre a comis o crimă pe mare, pentru că nu a salvat mai mulţi imigranţi ilegali”, a explicat la acea dată şeful guvernului.

Magistratul care i-a declarat nevinovaţi pe responsabilii şi militarii maltezi a cerut însă poliţiei să îşi continue ancheta vizând un presupus traficant de persoane.