DISTRIBUIȚI
dpa

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, care este liderul partidului de guvernământ SDSM, a făcut apel la concetăţenii săi joi să meargă la vot duminică, 5 mai, când are loc cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial, după ce la primul tur, pe 21 aprilie, rata participării a fost de 41,8 %, relatează agenţia Xinhua, scrie Agerpres.

Într-o înregistrare video, Zaev a afirmat că alegerile de duminică implică o decizie-cheie într-un moment critic pentru ţară.


Citește și : Moscova i-a cerut lui Maduro să nu părăsească Venezuela (Lavrov)

”Fac apel la toţi cetăţenii noştri să meargă la vot şi să voteze după propria conştiinţă, atât pentru viitorul ţării noastre, cât şi pentru cel al copiilor noştri”, a declarat Zaev, cerându-le să lase divizările deoparte pe 5 mai şi să fie uniţi în decizia lor.

Potrivit lui Zaev, în ultimii doi ani, cetăţenii au sprijinit rezolvarea celor mai dificile probleme în ce priveşte relaţiile de vecinătate şi deschiderea perspectivelor Macedoniei de Nord.

Într-o apariţie anterioară la televiziune, premierul a afirmat că este sigur că rata participării la vot pe 5 mai va fi mai mare. ”Dacă participarea va fi mai mică, atunci am putea fie să reorganizăm alegerile, fie să amendăm Constituţia pentru ca preşedintele să fie ales de către parlament. Am încredere totuşi că preşedintele va fi ales de către popor”, a mai spus Zaev.

În condiţiile în care mai sunt doar două zile de campanie pentru alegerile din 5 mai din Macedonia de Nord, cei doi candidaţi prezidenţiali – Stevo Pendarovski şi Gordana Siljanovska-Davkova – au făcut apel şi ei la o mai mare participare la vot. Cei doi se tem că rata participării la vot va fi mai mică de 40 %.

Primul tur de scrutin prezidenţial a avut loc pe 21 aprilie. Potrivit Comisiei electorale de stat, rata participării la vot la primul tur a fost de 41,8 %. Pentru validarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale este nevoie ca rata participării la vot să fie de minim 40 %.

Citește și : Viktor Orban va fi primit de Donald Trump, la Washington