DISTRIBUIȚI
dpa

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a demisionat din fruntea Partidului Social Democrat (SDSM), după înfrângerea formaţiunii sale la alegerile locale, transmite sâmbătă dpa, potrivit agerpres

Instanţele de conducere ale partidului au acceptat demisia lui Zaev, a anunţat un purtător de cuvânt al SDSM, citat de site-ul de ştiri plusinfo.mk.


Citește și : Australia acuză China de acţiuni ALARMANTE în contrast cu retorica pacifistă

Votul pentru alegerea succesorului va avea loc pe 12 decembrie, urmând ca acesta să-i ia locul lui Zaev şi în funcţia de prim-ministru.

Zaev îşi anunţase intenţia de a pleca din fruntea guvernului şi a SDSM după înfrângerea suferită de formaţiunea sa la alegerile locale de la sfârşitul lunii octombrie.

Ministrul de finanţe Dimitar Kovacevski este actualul favorit la şefia partidului, conform presei locale.

Un nou prim-ministru are nevoie de aprobarea parlamentului, însă numirea lui Kovacevski nu se anunţă o simplă formalitate.

Zoran Zaev a fost prim-ministru din mai 2017 până în ianuarie 2020 şi, ulterior, din august 2020.

Citește și : Soţii Biden au petrecut Ziua Recunoştinţei în casa unui prieten multimilionar

El este cunoscut mai ales pentru soluţionarea îndelungatei dispute cu Grecia vecină cu privire la numele de Macedonia, care este şi al unei regiuni din Grecia.

Zaev a propus un referendum în 2018 în care a avut câştig de cauză cu privire la schimbarea numelui ţării în Macedonia de Nord, pentru a facilita începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.