DISTRIBUIȚI
afp

Discuţiile din Uniunea Europeană cu privire la soluţiile financiare pentru problema migraţiei trebuie să se concentreze asupra oamenilor, şi nu asupra banilor, a declarat joi premierul luxemburghez Xavier Bettel, transmite dpa, conform agerpres.

Remarca sa vine în contextul în care liderii europeni reuniţi miercuri şi joi pentru un summit informal la Salzburg au luat în considerare posibilitatea unor contribuţii financiare din partea ţărilor UE care refuză să accepte pe teritoriul lor solicitanţi de azil veniţi din principalele ţări de sosire din sudul Europei.


Vezi şi: Probleme mari pentru un avion de pasageri indian. 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale – VIDEO

„Nu suntem la piaţă. Nu discutăm despre covoare, ci despre oameni”, a declarat Bettel presei în debutul celei de-a doua zile de dezbateri de la Salzburg.

„Dacă începem să discutăm despre care este preţul migranţilor, e o ruşine pentru noi toţi”, a adăugat el.

La rândul său, premierul italian Giuseppe Conte a insistat că nu consideră formele economice ale solidarităţii o cale adecvată de a rezolva problema migraţiei. Contribuţiile economice sunt doar o „posibilitate reziduală” şi „contează să existe o participare largă la un mecanism de redistribuire”, a spus Conte în faţa presei.

Citeşte şi: Liderii UE au făcut progrese minore în discuţiile privind migraţia

Italia face parte din grupul anti-imigraţie al ţărilor UE, iar guvernul de la Roma susţine redistribuirea solicitanţilor de azil, dar guverne de orientare dură, din Austria şi din alte ţări ale Europei centrale se opun unui astfel de mecanism.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a afirmat că problema migraţiei poate fi rezolvată doar prin măsuri de protecţie a graniţelor terestre şi maritime ale Uniunii.