DISTRIBUIȚI
AP

Prim-ministrul libanez Saad al-Hariri a plecat marţi noapte la Riad, a anunţat biroul său de presă, pentru prima sa vizită în capitala saudită după ce a demisionat brusc în noiembrie, informează Reuters, potrivit agerpres.

Un comunicat al biroului de presă al lui Hariri precizează că el a răspuns la o invitaţie a emisarului saudit Nizar al-Aloula, cu care s-a întâlnit luni la Beirut. Comunicatul adaugă că Hariri se va întâlni cu regele saudit Salman şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.


Citeşte şi: Un val de suspiciuni planează asupra lui Jean-Claude Juncker. Europarlamentarii cer o anchetă imediată

Biroul lui Hariri a anunţat mai înainte că el a acceptat invitaţia şi se va duce la Riad cât mai curând posibil, fără să stabilească o dată.

Ultima dată, premierul libanez s-a dus în regat pe 3 noiembrie şi în mod neaşteptat a demisionat într-o declaraţie televizată o zi mai târziu. Oficiali libanezi au acuzat Arabia Saudită că l-au forţat pe Hariri, un vechi aliat, să demisioneze şi că efectiv l-au plasat în arest la domiciliu până la intervenţia Franţei. Riadul a negat acest lucru.

El s-a întors acasă după câteva săptămâni şi şi-a retras demisia, punând capăt unei crize ce a ridicat temeri în legătură cu stabilitatea economică şi politică a Libanului.

După întoarcerea sa, guvernul de coaliţie al lui Hariri, care include mişcarea şiită Hezbollah, a reafirmat o politică de stat de a rămâne în afara conflictelor din lumea arabă.

Citeşte şi: Jurnalistul ucis în Slovacia ancheta legătura dintre mafia calabreză şi liderii politici

Arabia Saudită acuză Hezbollahul puternic înarmat că poartă un război în Orientul Mijlociu ca agent al Iranului.

Libanul şi-a declarat politica de „disociere” în 2012 pentru a menţine statul profund divizat în afara conflictelor regionale precum războiul din Siria vecină.
     
Cu toate acestea, Hezbollahul a trimis mii de combatanţi peste frontieră pentru a-l sprijini pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.