DISTRIBUIȚI

Premierul Japoniei, Yoshihide Suga (foto), şi-a cerut luni scuze publice după demisia unei purtătoare de cuvânt a guvernului care alături de alţi funcţionari de rang înalt au fost criticaţi pentru că au participat la dineuri costisitoare organizate de fiul lui Suga, informează Reuters, potrivit agerpres.

Makiko Yamada, secretar pentru relaţii cu publicul al cabinetului nipon, şi-a dat demisia de pe patul de spital, unde a fost internată pentru probleme de sănătate, a anunţat guvernul.


Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

Administraţia lui Suga şi purtătoarea de cuvânt de 60 de ani au fost supuse criticilor publice după ce săptămânalul Shukan Bunshun a informat luna trecută că fiul cel mare al premierului, Seigo Suga, director executiv la o companie de produce programe de televiziune pentru o reţea care emite prin satelit, a plătit dineuri scumpe pentru funcţionari de rang înalt.

Legislaţia Japoniei pentru reglementarea principiilor etice ale funcţiei publice interzice angajaţilor guvernamentali să primească daruri sau servicii de divertisment din partea unor companii sau persoane private, în condiţiile în care acestea ar putea fi considerate ca fiind menite să cumpere favoruri.

„Îmi pare foarte rău că un membru al propriei mele familii a fost implicat în acţiuni care constituie o încălcare a legislaţiei privind principiile etice şi le cer scuze cetăţenilor” pentru aceasta, a declarat Yoshihide Suga în parlament. „Regret foarte tare că s-a ajuns la situaţia în care încrederea oamenilor în guvern să fie afectată”, a adăugat el.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

Dineul lui Makiko Yamada cu fiul lui Suga şi cu alţi directori executivi ai companiei, una dintre cele câteva care au alimentat critici la adresa a 11 înalţi funcţionari, a costat 74.203 yeni (696 de dolari) de persoană, potrivit unor informaţii ale mass-media locale.

Internarea lui Makiko Yamanad la spital înseamnă că ea a lipsit luni de la reuniunea comisiei parlamentare în care politicieni ai opoziţiei ar fi urmat să o interpeleze cu privire la dineul său cu fiul lui Suga, care a avut loc în 2019, pe vremea când ea deţinea o funcţie la Ministerul Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor.