DISTRIBUIȚI
Hindustan Times

Utilizarea de către Rusia a armei nucleare ar fi „un act de ostilitate împotriva umanităţii”, a avertizat premierul japonez Fumio Kishida, aflat sâmbătă în vizită în Australia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Intimidarea rusească privind „utilizarea armei nucleare este o ameninţare gravă pentru pacea şi securitatea comunităţii internaţionale şi este absolut inacceptabilă”, a declarat liderul singurei ţări lovite vreodată de bomba atomică.


Citește și : Biden a declarat că intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat în 2024, dar nu a luat încă o decizie oficială

În mai 2023, Fumio Kishida ar urma să-i primească pe liderii statelor G7 la Hiroshima, lovită de o bombă nucleară americană pe 6 august 1945 care a provocat moartea a 140.000 de persoane. Oraşul nipon Nagasaki a fost de asemenea lovit, trei zile mai târziu.

Din punctul de vedere al premierului japonez, această perioadă de 77 de ani fără utilizarea armei nucleare „nu trebuie să se termine niciodată”.

„Dacă arma nucleară ar fi utilizată într-o zi, asta ar constitui un act de ostilitate împotriva umanităţii (…) comunitatea internaţională nu va autoriza un astfel de act”, a spus el, descriind atitudinea ameninţătoare a preşedintelui rus Vladimir Putin drept „profund deranjantă”.

Citește și : Zelenski acuză Rusia că întârzie ‘în mod deliberat’ trecerea navelor încărcate cu cereale ucrainene

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat în mai multe rânduri, foarte puţin voalat, dorinţa sa de a recurge la arme nucleare tactice.