DISTRIBUIȚI
Reuters

Premierul japonez Fumio Kishida a avertizat sâmbătă, la Washington, la încheierea unui turneu în ţările G7, că „Asia ar putea fi Ucraina de mâine”, transmite AFP, potrivit agerpres.  

El a spus că le-a comunicat liderilor ţărilor membre ale G7 „sentimentul său puternic de criză în materie de de securitate în Asia de Est”.


Citește și : Administraţia Biden pregăteşte o potenţială vânzare de avioane de luptă F-16 către Turcia

Premierul Fumio Kishida, a cărui ţară deţine preşedinţia G7 anul acesta, a vizitat fiecare dintre statele membre (SUA, Franţa, Regatul Unit, Italia, Canada) într-o săptămână, cu excepţia Germaniei, din cauza unei probleme de programare. Intenţionează însă să se deplaseze la Berlin în curând.

„Lecţia de învăţat din Ucraina este că securitatea Europei şi cea a regiunii indo-pacifice sunt inseparabile”, a afirmat premierul Japoniei într-o conferinţă de presă, a doua zi după întâlnirea cu preşedintele american Joe Biden.

„Situaţia din jurul Japoniei este din ce în ce mai gravă, de la încercările de a schimba forţat statu-quoul în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, până la angajarea Coreei de Nord în activităţi nucleare şi tiruri de rachete”, a spus el.

Kishida se referă la eforturile Chinei de a-şi spori controlul asupra unei întinderi maritime disputate, ceea ce duce la tensiuni cu Japonia, Filipine şi Vietnam. Regiunea este, de asemenea, marcată de tensiunile din jurul Taiwanului, insulă pe care China continentală o consideră a fi teritoriul său.

Citește și : Două atacuri cu mașini capcană în Somalia; cel puțin un mort și șase răniți

În mai, liderii ţărilor membre ale G7 se vor întâlni în cadrul summitului anual la Hiroshima, unde Statele Unite au aruncat o bombă atomică pe 6 august 1945, în primul atac nuclear din istorie. Hiroshima este, de asemenea, bastionul electoral al prim-ministrului japonez.