DISTRIBUIȚI
CNN.com

Laburiştii conduceau detaşat sâmbătă în alegerile legislative din Noua Zeelandă, potrivit primelor rezultate care lasă să se presupună că şefa guvernului Jacinda Ardern, cu o poziţie consolidată de succesele obţinute în combaterea epidemiei de COVID-19, ar putea obţine chiar majoritatea absolută, relatează DPA, EFE şi RTBF, potrivit agerpres.    

După numărarea a 36% din buletinele de vot, Partidul Laburist se află în fruntea opţiunilor alegătorilor cu 50,5% din sufragii, ceea ce i-ar permite să controleze 65 din cele 120 de locuri în parlament.


Citește și : SUA critică refuzul Chinei de participare la Noul Tratat START

Niciodată un partid neozeelandez nu a reuşit să obţină majoritatea absolută după reforma sistemului electoral din 1996, ceea ce a făcut ca toţi prim-miniştrii care s-au succedat de atunci să trebuiască să guverneze în coaliţii.

Rezultatele sunt departe de a fi definitive, dar scorul laburiştilor pare să fie net superior rezultatelor pe care le anticipaseră sondajele. Dacă ele se confirmă, victoria lor va fi cea mai categorică în ultimele decenii.

Citește și : Numărul cazurilor de COVID-19 a explodat în Europa în ultima săptămână

Partidul Naţional condus de Judith Collins (opoziţia de centru-dreapta) nu este creditat decât cu 26% din voturi, ceea ce nu îi conferă decât 34 de locuri în parlament, adică cel mai slab rezultat după 2002.

Aflată la putere din 2017, Jacinda Ardern, care a împlinit 40 de ani în această vară, a supranumit scrutinul „alegeri COVID”, axându-se în principal în campanie pe bilanţul foarte solid obţinut în lupta împotriva pandemiei.