DISTRIBUIȚI
Twitter

Şeful guvernului italian Mario Draghi a anunţat miercuri că intenţionează să se deplaseze în Libia la începutul lui aprilie, în semn de susţinere faţă de noul guvern de tranziţie sprijinit de comunitatea internaţională, informează AFP, potrivit agerpres.  

Această vizită va fi prima a unui lider european în Libia de la instalarea guvernului de tranziţie în această ţară şi în acelaşi timp prima vizită în străinătate a lui Draghi după ce a devenit şef al guvernului, în urmă cu o lună.


Citește și : Etna ERUPE din nou! Aeroportul din Catania a fost ÎNCHIS

„Obiectivul guvernului (italian) este de a susţine guvernul de uniune naţională în Libia, în scopul de a se ajunge la alegeri la începutul lui decembrie”, a declarat Draghi într-un discurs în Senat, la Roma. „Între timp, trebuie ca acordul de încetare a focului să fie respectat”, a adăugat premierul italian, constatând evoluţii „încurajatoare pe acest plan, în sensul că diverse grupuri de mercenari (…) încep să părăsească ţara”.

„Mă voi deplasa personal în Libia, cred că pe 6 sau 7 aprilie, în orice caz în prima săptămâna din aprilie”, a asigurat Draghi, a cărui ţară este fosta putere colonială în Libia.

Anunţul privind această deplasare intervine după vizita întreprinsă duminică la Tripoli de ministrul italian al afacerilor externe Luigi Di Maio.

Noul guvern de tranziţie din Libia a fost format în urma unui proces complicat mediat de Naţiunile Unite şi lansat în noiembrie la Tunis. Membrii acestui guvern au fost selecţionaţi la Geneva, apoi confirmaţi de Parlamentul Libiei pe 10 martie.

Acest guvern va avea sarcina dificilă de a scoate Libia dintr-un deceniu de haos instalat după prăbuşirea regimului lui Muammar al-Gaddafi, de a unifica instituţiile sale şi de a o conduce până la alegerile prevăzute să aibă loc pe 24 decembrie.

Citește și : Spitalele din Ungaria sunt la limită: ‘EVITAŢI să vă infectaţi!’