DISTRIBUIȚI
euronews

Giuseppe Conte, care a redevenit premierul Italiei, este cel mai popular politician din această ţară, însă noul guvern pe care el încearcă să-l formeze nu se bucură de tot atâta populariate, arată sondaje de opinie publicate vineri, informează dpa, potrivit agerpres.

Conte a fost repus în funcţia de premier joi, pentru a conduce a coaliţie formată din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga).


Citește și : Salvini lansează un apel la un amplu protest: ‘Toţi la Roma contra Guvernului Conte-Monti’

Circa 55% dintre italienii respondenţi au încredere în Conte, potrivit unui sondaj realizat de Instituto Piepoli şi publicat în cotidianul La Stampa. Cifrele sunt cu cinci procente mai mari comparativ cu cele din iulie.

Pe de altă parte, încrederea în liderul extremei drepte şi în fostul vicepremier Matteo Salvini a scăzut cu şase procente, până la 38%, potrivit sondajului.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Quorum/YouTrend pentru postul de ştiri SkyTG24, arată că mai mult de 53% dintre respondenţi au destul de multă sau multă încredere în premierul Conte.

Oricum, ambele sondaje de opinie arată că majoritatea italienilor ar prefera alegeri anticipate în locul guvernului în curs de formare.

Ele au arătat de asemenea că partidul Liga al lui Salvini este încă cel mai popular, deşi se bucură de un sprijin de 31-32%, în scădere comparativ cu cele 38% de acum câteva săptămâni.

Giuseppe Conte a devenit premier al Italiei anul trecut, susţinut de o alianţă formată din M5S şi Liga. El a demisionat la 20 august, după ce Liga s-a retras în mod neaşteptat din coaliţie. Această mişcare a fost considerată o încercare a lui Salvini de a forţa organizarea de alegeri anticipate, pentru a capitaliza sondajele de opinie favorabile. În loc de aceasta, M5S şi PD şi-au unit forţele pentru a-l scoate în opoziţie.

Citește și : Bolsonaro, gata să discute cu toată lumea cu privire la Amazonia, exceptând ‘dragul nostru Macron’

Negocieri sunt în curs asupra noilor politici şi componenţei guvernului italian. Dacă lucrurile vor merge bine, el ar urma să fie învestit şi aprobat de Parlament în cadrul unui vot săptămâna viitoare.