DISTRIBUIȚI

Liderul israelian Benjamin Netanyahu a avut luni, la Kiev, o întrevedere cu preşedintele recent învestit al Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul primei vizite în două decenii a unui premier israelian în această ţară, informează dpa, potrivit agerpres.

Vizita lui Netanyahu la Kiev survine la mai puţin de o lună înainte de o nouă candidatură a sa pentru funcţia de premier al Israelului, iar alegătorii israelieni cu legături în această fostă republică sovietică reprezintă un factor important în alegeri.


Citește și : Madridul dezminte că a acceptat debarcarea în Mallorca a migranților de pe Open Arms

„Avem sute de mii de cetăţeni israelieni din Ucraina care reprezintă o ‘punte vie’ între cele două ţări, iar legătura dintre noi este tot mai strânsă”, a subliniat Netanyahu într-un comunicat înainte de vizita sa.

Este preconizat ca premierul israelian să discute asupra unei zone de liber-schimb şi a unui acord privind pensiile cu preşedintele ucrainean Zelenski, învestit în funcţie în urmă cu trei luni, în condiţiile în care Israelul şi Ucraina caută să-şi consolideze relaţiile, potrivit comunicatului emis de biroul de presă al lui Netanyahu.

Netanyahu şi Zelenski au avut o întrevedere privată la Palatul Prezidenţial din Kiev, potrivit comunicatelor emise de ambele părţi, urmând ca după aceasta cei doi lideri să aibă o întrevedere extinsă alături de ministrul israelian pentru Ierusalim şi pentru protecţia mediului, Ze’ev Elkin, născut în oraşul Harkov care astăzi este parte a Ucrainei, şi de ministrul-adjunct al afacerilor externe al Israelului, Tzipi Hotovely.

Citește și : Damascul critică trimiterea unui convoi militar turc în sudul provinciei Idleb

Netanyahu candidează pentru funcţia de premier în timpul alegerilor generale ce vor avea loc la 17 septembrie în Israel.

Liderul partidului de dreapta Israel Beitenu, Avigdor Liberman, care a blocat formarea unui guvern în urma victoriei lui Netanyahu din aprilie, este de aşteptat să fie un factor important în alegerile ce urmează. Liberman, un imigrant născut la Chişinău, care pe atunci făcea parte din Uniunea Sovietică, se bucură de susţinerea a numeroşi imigranţi din această zonă ex-sovietică.