DISTRIBUIȚI
www.iranintl.com

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a ”aprobat” trimiterea de ajutoare umanitare în Siria (ţară lovită de un cutremur violent luni), după o solicitare primită din partea Damascului pe canale ”diplomatice”, o informaţie dezminţită însă rapid de către regimul sirian, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Israelul ”a primit o cerere provenind dintr-o sursă diplomatică pentru ajutor umanitar în Siria şi am aprobat-o”, a declarat Netanyahu în faţa deputaţilor din partidul său, Likud.


Citește și : Armata israeliană a ucis mai mulţi militanţi înarmaţi într-o tabără de refugiaţi lângă Ierihon

La scurt timp după anunţul lui Benjamin Netanyahu, o sursă oficială siriană a ”negat şi dispreţuit alegaţiile responsabililor israelieni” cu privire la o cerere de ajutor.

”Cum ar putea Siria să ceară ajutor unei entităţi care a ucis şi a participat la moartea sirienilor în cursul deceniilor şi al anilor trecuţi?”, a adăugat sursa siriană.

Potrivit agenţiei de presă TPS, Israelul va trimite ajutoare umanitare şi în Turcia.

”Am ordonat să trimitem, la solicitarea guvernului turc, echipe de salvare şi ajutor medical”, a spus Benjamin Netanyahu luni după-amiază la Tel Aviv. O echipă cu specialişti în operaţiuni de salvare pleacă luni spre Turcia, iar o alta, cu ajutor umanitar, îi va urma marţi. Ajutorul israelian constă în medicamente, pături şi corturi, potrivit presei locale.

Siria nu recunoaşte existenţa statului Israel, cele două ţări confruntându-se militar de mai multe ori.

Cel puţin 1.498 de persoane au murit şi 8.533 au fost rănite în 10 provincii din Turcia în urma a două cutremure puternice, de 7,7 şi 7,6 grade, care au zguduit luni sudul ţării în decurs de câteva ore, a anunţat şeful agenţiei pentru dezastre din această ţară, relatează Anadolu.

Yunus Sezer Sezer, şeful agenţiei pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), a declarat că seismele au avut în total 130 de replici şi că 2.834 de clădiri s-au prăbuşit.

După cutremur, un „coridor de ajutor aerian” a fost creat de forţele armate turceşti pentru a trimite echipe de căutare şi salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfăşuraţi pe teren.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că aeroportul Hatay este în prezent închis pentru zboruri, precizând că şi aeroporturile Kahramanmaras şi Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Cutremurul a fost resimţit şi în mai multe ţări vecine din regiune, între care în Liban şi Siria. În Siria, peste 800 de persoane au decedat şi alte 2.280 au fost rănite din cauza seismului.