DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Reuters

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat joi că o unitate a forţelor de securitate a comis ‘abuzuri’ împotriva civililor în cursul ofensivei pentru îndepărtarea insurgenţilor grupării Statul Islamic (SI) din oraşul Mosul, relatează Reuters, conform agerpres.

Guvernul irakian a început o investigaţie în luna mai cu privire la informaţii furnizate de revista germană Der Spiegel care a prezentat imagini cu aparente cazuri de tortură fotografiate de un fotograf independent încorporat în Divizia de răspuns în regim de urgenţă a Ministerului de Interne (ERD).


Citeşte şi: MAE confirmă: Trei români se află printre victimele atacului terorist din Barcelona

‘Comisia a concluzionat… faptul că au fost comise abuzuri şi încălcări clare de către membri ai ERD’, se arată într-un comunicat al biroului lui Al-Abadi, adăugând că autorii acestor fapte vor fi urmăriţi penal.

În fotografiile publicate în Der Spiegel apar deţinuţi acuzaţi de afiliere cu Statul Islamic atârnaţi de tavan cu mâinile la spate. Fotoreporterul a scris despre deţinuţi torturaţi până la moarte, violaţi şi înjunghiaţi cu cuţite.

ERD a fost una dintre forţele de securitate ale guvernului susţinute de o coaliţie condusă de SUA care a îndepărtat SI din Mosul, oraş din nordul ţării capturat de jihadişti în 2014 şi proclamat ‘capitala’ lor, într-o campanie de nouă luni care s-a încheiat în iulie.

ERD a negat iniţial informaţiile furnizate de Der Spiegel şi a acuzat publicaţia germană de publicarea unor ‘imagini fabricate şi ireale’.

Citeşte şi: Cinci terorişti UCIŞI la sud de Barcelona. Aveau legătură cu atacul de pe Las Ramblas – FOTO/VIDEO

Fotograful a afirmat că inţial intenţiona să se documenteze în legătură cu eroismul forţelor irakiene care luptă împotriva Statului Islamic, dar i s-a dezvăluit treptat o parte mai întunecată a războiului.

El a declarat că soldaţii cu care a venit în contact i-au permis să asiste şi să fotografieze presupusele scene de tortură. Acum, el a părăsit Irakul cu familia, temându-se pentru securitatea sa.

‘Califatul’ autoproclamat de Statul Islamic s-a prăbuşit odată cu pierderea controlului în oraşul irakian Mosul, dar părţi din Irak şi Siria rămân totuşi sub controlul organizaţiei jihadiste, în special în zone de graniţă.