DISTRIBUIȚI
Twitter

Prim-ministrul irakian Mustafa al-Kazimi a promis familiei expertului Hicham al-Hachémi, asasinat în faţa locuinţei sale luni seara, că este de „datoria” sa să „răzbune” acest „erou”, un prieten personal şi o personalitate importantă a societăţii civile din Irak, potrivit AFP și agerpres.

Cercetătorul de 47 de ani, specialist în mişcări jihadiste recunoscut pe plan internaţional, a fost împuşcat de indivizi pe motociclete, în timp ce se întorcea acasă, cei trei băieţi ai săi fiind printre primii care i-au descoperit corpul.


Citeşte şi: Autorităţile canadiene AU PIERDUT URMA a circa 35.000 de străini expulzabili

Kazimi a făcut miercuri seara o vizită soţiei expertului ucis, precum şi celor trei fii şi fiicei acestuia, toţi foarte tineri, ameninţându-i pe asasini, în continuare neindentificaţi, dar potrivit multor opinii aceştia ar aparţine facţiunilor pro-Iran vizate de Hachemi în cadrul cercetărilor sale. Rudele sale spun că el primise ameninţări din partea acestora.

„Cei care se tem de cuvinte sunt laşi. Hicham voia doar să-i ajute pe irakieni cu cuvintele sale”, a declarat şeful guvernului, potrivit unei înregistrări video difuzate de biroul său.

„Acest tip de act nu este irakian, irakienii nu ucid alţi irakieni”, a adăugat el. „Îl voi răzbuna şi asasinii săi nu vor trăi liber”, a continuat premierul, „este datoria mea şi datoria statului”.

Citeşte şi: Polonia şi Slovacia au parafat un acord de cooperare militară

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut miercuri Bagdadului să-i „aducă rapid în faţa justiţiei pe autorii acestei crime teribile”, în timp ce moartea violentă a lui Hachemi trezeşte în Irak spectrul asasinatelor politice şi al unei libertăţi de exprimare în pericol.

Înaintea lui Hachémi, zeci de militanţi şi manifestanţi – care au denunţat gestionarea defectuoasă a statului şi dominaţia Teheranului în Irak – au fost asasinaţi în faţa caselor lor de indivizi pe motociclete, care nici până în prezent nu au fost identificaţi.