DISTRIBUIȚI
PressTV

Premierul irakian Haider al-Abadi şi liderul naţionalist Moqtada Sadr au anunţat sâmbătă o alianţă în vederea formării unui guvern, după ce Curtea Supremă federală, cea mai înaltă autoritate constituţională, a dispus în această săptămână renumărarea manuală a tuturor voturilor exprimate la scrutinul legislativ de la 12 mai, transmite AFP, potrivit agerpres.

Abadi, a cărui listă electorală s-a plasat pe locul al treilea, cu 42 de locuri, s-a deplasat în oraşul sfânt şiit Najaf pentru a se întâlni cu Moqtada Sadr, a cărui listă constituită împreună cu comuniştii a obţinut primul loc, cu 54 de mandate.


Citește și : Fidesz: Italia are dreptate să blocheze „navele Soros” cu migranți să ancoreze

După trei ore de discuţii, cei doi au emis un comunicat în care afirmă că au ‘constituit o alianţă care transcende confesionalismul, spre a accelera formarea unui nou guvern puternic şi a se înţelege asupra principiilor care servesc aspiraţiile poporului nostru în toate domeniile’.

Conform unei surse apropiate listei lui Moqtada Sadr, ‘Marşul pentru reforme’, problema cea mai spinoasă rămâne cea a postului de prim-ministru, pe care Haider al-Abadi doreşte să-l păstreze.

Comunicatul nu face nicio menţiune la o altă uniune încheiată în urmă cu peste o săptămână de Moqtada Sadr cu Alianţa Cuceririi, condusă de Hadi al-Ameri, considerat omul Teheranului, şi care deţine 47 de mandate.

Citește și : 45 de membri ai Stat Islamic, ucişi într-un raid aerian irakian în estul Siriei

Nu se face nicio referire nici la acordul de coaliţie mai vechi cu lista al-Hikma a demnitarului şiit Ammar al-Hakim (19 locuri) şi cu cea a laicului Iyad Allawi, care include numeroase figuri sunnite (21 de locuri).

Numeroase incertitudini se menţin, dar, dacă toate aceste forţe s-ar uni, ar deţine 183 de mandate, adică majoritatea absolută în parlamentul cu 329 de locuri.