DISTRIBUIȚI
Al-Jazeera

Premierul Haider al-Abadi a afirmat joi că va accepta „doar anularea referendumului privind independenţa” regiunii Kurdistan din nordul Irakului, respingând propunerea liderilor regionali kurzi de a „îngheţa rezultatele” acestei consultări controversate, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Vom accepta doar anularea referendumului şi respectarea Constituţiei”, a afirmat Abadi, aflat într-o vizită la Teheran, potrivit unui comunicat dat publicităţii de serviciul său de presă din Bagdad.


Citeşte şi: Accident feroviar în Finlanda. Cel puţin patru oameni au murit – FOTO

În noaptea de marţi spre miercuri, Kurdistanul irakian a propus „îngheţarea rezultatelor” referendumului privind independenţa regiunii autonome, la origine – de la organizarea sa acum o lună – a unei crize majore în relaţiile cu Bagdadul.

Consiliul de securitate al regiunii Kurdistan – cea mai înaltă autoritate militară din cadrul guvernului regiunii autonome – a anunţat anterior începerea unei ofensive a forţelor irakiene împotriva luptătorilor kurzi peshmerga în nordul Irakului, la frontiera cu Turcia.

Acelaşi consiliu a menţionat „bombardamente de artilerie grea” în regiunea petrolieră Zummar, la nord-vest de Mosul, şi în apropiere de punctul de trecere a frontierei Fish Khabur. Acesta din urmă este un punct de trecere important spre Turcia, situat pe traseul conductei pe care Bagdadul intenţionează să o reabiliteze pentru a-şi exporta petrolul, inclusiv cel preluat de la kurzi la Kirluk săptămâna trecută, spre portul turc Ceyhan.