DISTRIBUIȚI

Premierul interimar al Armeniei, Nikol Pashinyan, a acuzat joi armata azeră de încălcarea frontierei armene într-o încercare de a cuceri noi teritorii pe fondul reizbucnirii tensiunilor între cele două ţări, potrivit AFP, scrie agerpres

‘Aceasta este o infiltrare subversivă’, a afirmat premierul armean în cadrul unei reuniuni extraordinare a consiliului său de securitate, potrivit unui comunicat oficial.


Citește și : Patru reporteri ai Anadolu au fost RĂNIȚI în Israel

În cadrul acestei reuniuni, el a spus că trupe azere au avansat cu trei kilometri în interiorul teritoriului armean în sud, suspectându-le de o tentativă de a ‘asedia’ lacul Sev, împărţit între cele două ţări.

Denunţând această ‘incursiune’ pe teritoriul Armeniei, Pashinyan a indicat că armata armeană a reacţionat prin ‘manevre tactice adecvate’. Potrivit lui, aceste tensiuni trebuie rezolvate totuşi pe cale diplomatică.

Nikol Pashinyan este în prezent premier interimar, după ce şi-a dat demisia la sfârşitul lunii aprilie cu scopul de a facilita organizarea de alegeri legislative anticipate la 20 iunie.

La solicitările AFP, Ministerul armean al Apărării şi cel de Externe nu au comentat declaraţiile făcute de premier.

Azerbaidjanul şi Armenia s-au înfruntat în toamna anului trecut pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, conflictul soldându-se cu peste 6.000 de morţi şi înfrângerea Erevanului, care a trebuit să returneze importante teritorii către Baku, notează AFP.

Aflat la putere din 2018, Pashinyan este de atunci sub presiunea opoziţiei care îl acuză de trădare.

În pofida acordului de încetare a focului, încheiat de Armenia cu Azerbaidjan cu medierea Rusiei, şi desfăşurării de trupe ruse de menţinere a păcii, tensiunile persistă în regiune. Luna trecută, cele două ţări s-au acuzat reciproc de deschiderea focului în Nagorno-Karabah.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său azer Jeyhun Bayramov cu privire la ‘deteriorarea situaţiei’ la frontieră între Baku şi Erevan.

Citește și : Aeroportul Ramon din Israel funcţionează la parametri normali

Potrivit Ministerului de Externe rus, cei doi miniştri au subliniat ‘necesitatea respectării stricte a încetării focului’ şi reglementarea incidentelor pe cale diplomatică.

Regiune locuită majoritar de etnici armeni, Nagorno-Karabah s-a desprins de Azerbaidjan în perioada destrămării URSS, ceea ce a dus la un prim război, soldat cu peste 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi.