DISTRIBUIȚI
Loop Tonga

Premierul Insulelor Solomon a afirmat că revoltele care au zguduit capitala timp de trei zile au fost „orchestrate” de persoane ce doreau destituirea lui, informează duminică AFP, potrivit agerpres

„Este foarte clar că recentele evenimente au fost bine planificate şi orchestrate pentru a mă demite din funcţia de premier, din motive nefondate”, a declarat Manasseh Sogavare, premierul acestui arhipelag din Pacific într-o alocuţiune televizată.


Citește și : Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron din Germania au fost confirmate la Munchen

Revoltele au început miercuri când sute de persoane au manifestat pentru a cere demisia premierului Manasseh Sogavare, înainte de a merge în cartierul chinezesc din Honiara, oraş cu o populaţie de 80.000 de locuitori.

Cauzele acestor revolte sunt multiple, printre care furia faţă de guvern, dificultăţile economice agravate de pandemia de COVID-19 şi rivalitatea istorică dintre locuitorii celei mai populate insule a ţării, Malaita, şi cei din Guadalcanal, unde se află capitala administrativă a acestui arhipelag cu 700.000 de locuitori.

Citește și : Preşedintele german îşi anulează în ultimul moment turneul în Golf din cauza evoluţiei pandemiei

Locuitorii insulei Malaita se simt abandonaţi de guvernul central, iar disputele au escaladat când, în 2019, guvernul Sogavare a decis să nu mai recunoască diplomatic Taiwanul, ci China.

Beijingul a condamnat vineri revoltele şi s-a angajat „să asigure securitatea şi drepturile şi interesele cetăţenilor şi instituţiilor chineze”.