DISTRIBUIȚI
DNA India

Prim-ministrul indian Narendra Modi a promis vineri un răspuns puternic la atentatul cu maşină-capcană produs în Kashmir, soldat cu moartea a 44 de paramilitari şi pentru care guvernul său a acuzat Pakistanul, crescând tensiunile cu rivalul nuclear, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Atacul asupra unui convoi militar în Jammu şi Kashmir unde India se confruntă cu o insurgenţă este cel mai grav din ultimele decenii şi a fost comis cu doar câteva luni înainte ca naţionaliştii hinduşi ai lui Modi aflaţi la putere să se confrunte cu alegeri generale strânse.


Citește și: Congresul american aprobă bugetul și evită un nou shutdown

„Vom da un răspuns potrivit, vecinului nostru nu i se va permite să ne destabilizeze”, a declarat Modi într-un discurs imediat după ce şi-a convocat consilierii de securitate pentru a lua în considerare un răspuns la atacul ce a provocat o revărsare de furie pe social media şi apeluri la răzbunare.

Grupul militar islamist Jaish-e-Mohammad (JeM), cu baza în Pakistan, a revendicat responsabilitatea la scurt timp după ce un atentator sinucigaş a intrat joi cu maşina sa încărcată cu explozivi într-un autobuz ce transporta personal al Central Reserve Police Force.

Guvernul indian a declarat că are dovezi incontestabile privind implicarea Pakistanului în atac. Islamabadul a respins acuzaţia că are legătură cu atacul.

India va lua toate măsurile diplomatice posibile pentru a asigura „izolarea completă” a Pakistanului, a declarat ministrul fără portofoliu Arun Jaitley la scurt timp după ce Cabinet Committee on Security (CCS, comitetul pentru securitate al guvernului) s-a reunit la reşedinţa lui Modi.

Ca un prim pas, aceasta ar include retragerea de către India a privilegiilor comerciale pentru cea mai favorizată naţiune (MFN) acordate Pakistanului, a spus Jaitley.

Dar schimburile bilaterale dintre India şi Pakistan nu depăşesc 2 miliarde de dolari pe an şi Modi, care se confruntă cu alegeri dificile, probabil că se va afla sub presiune pentru un răspuns mai puternic.

El a fost învestit în 2014 promiţând să înfrunte ţara vecină musulmană, cu care India a purtat de două ori războaie de la independenţa faţă de Marea Britanie în 1947.

Kashmirul este o regiune majoritar musulmană, aflată în centrul a decenii de ostilitate între India şi Pakistan. Cei doi vecini guvernează părţi ale regiunii, în timp ce ambii revendică întreg teritoriul ca fiind al lor.

Ultimul atac major în Kashmir a avut loc în 2016 când militanţii au atacat o tabără a armatei indiene la Uri ucigând 20 de soldaţi. Modi a răspuns cu o lovitură ţintită asupra unor tabere suspectate de militanţi de-a lungul graniţei în Kashmirul pakistanez câteva săptămâni mai târziu.

Citește și: O delegație a Parlamentului European pleacă în Venezuela

Ministerul Afacerilor Externe al Pakistanului a calificat ultimul atac din Kashmir drept un subiect ce provoacă o ”serioasă îngrijorare”.

Dar într-un scurt comunicat difuzat la începutul zilei de vineri, el a adăugat: „Noi respingem puternic orice insinuare a elementelor din guvernul indian şi cercurile mass-media care încearcă să lege atacul de Statul Pakistan fără investigaţii”.

Casa Albă a cerut Pakistanului într-un comunicat „să înceteze imediat să ofere sprijin şi adăpost sigur tuturor grupurilor teroriste ce operează pe teritoriul său”. Ea adaugă că atacul întăreşte determinarea Statelor Unite de a creşte cooperarea cu India în domeniul combaterii terorismului.