DISTRIBUIȚI
BBC

Premierul haitian Ariel Henry a subliniat sâmbătă, într-un mesaj video adresat Adunării Generale a ONU de la New York, că drepturile migranţilor trebuie respectate, după ce Statele Unite au deportat mii de haitieni cu avionul la începutul săptămânii, relatează DPA, potrivit agerpres

”Taţii şi mamele vor fugi întotdeauna de sărăcie şi de conflicte. Ei se vor strădui întotdeauna să ofere standarde de viaţă mai bune copiilor lor”, a spus Henry.


Citește și : UE denunţă spionajul cibernetic al Rusiei şi ameninţă cu sancţiuni

Migraţia va continua atâta timp cât oamenii nu văd posibilitatea unei vieţi mai bune în ţările lor, a mai spus Henry, îndemnând liderii mondiali să abordeze motivele pentru care oamenii au vrut să fugă din din propriile ţări.

Statele Unite au efectuat deportările după ce s-a descoperit că aproape 15.000 de haitieni locuiau sub un pod din oraşul Del Rio, la graniţa cu Texas. Imaginile cu poliţiştii de frontieră americani călare care îi încolonează agresiv pe migranţii haitieni au stârnit indignare; preşedintele american Joe Biden a criticat operaţiunea, spunând că „transmite un mesaj greşit în întreaga lume”.

Haiti se află într-o criză profundă după ce a fost lovit de o serie de dezastre naturale grave, cel mai recent un cutremur major la mijlocul lunii august, care a provocat moartea a peste 2.200 de persoane.

Citește și : Norvegia RENUNŢĂ la toate restricţiile pandemice

La începutul lunii iulie, preşedintele Jovenel Moise a fost asasinat în reşedinţa sa de un grup de asasini. Circumstanţele în care a avut loc atacul rămân un mister. Henry a declarat sâmbătă că va face totul pentru a-i găsi pe făptaşi. Cu toate acestea, Procuratura a indicat că îl va ancheta pe premierul însuşi în legătură cu acest asasinat.