DISTRIBUIȚI
Lincoln Journal Star

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a confirmat marţi scăderea anunţată cu o zi înainte de coaliţia internaţională antijhadistă privind efectivele sale din Irak, subliniind totodată „necesitatea unei acoperiri aeriene importante”, transmite AFP.

Abadi a indicat, în conferinţa de presă săptămânală, că discuţii erau în curs de un an pentru diminuarea treptată a numărului forţelor coaliţiei, pe care el le-a cifrat la „cel puţin 10.000”, potrivit agerpres.


Coaliţia internaţională condusă de SUA şi-a exprimat luni voinţa de a „ajusta” în scădere, în 2018, forţele sale din Irak, unde gruparea Stat Islamic (SI) a fost alungată din cvasitotalitatea teritoriilor pe care le controla.

Citește și : Taiwan : Peste o sută de persoane au rămas blocate în clădirile afectate de cutremur

Coaliţia a precizat că doreşte să menţină „o prezenţă continuă în anumite condiţii”, „proporţional cu necesităţile şi în coordonare cu guvernul irakian”, potrivit unui comunicat care nu a dat cifre referitoare la efectivele avute în vedere.

În urmă cu câteva săptămâni, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a indicat că misiunea coaliţiei va evolua spre o „abordare de stabilizare”.

Dar, pentru prim-ministrul irakian, ameninţarea jihadistă nu a dispărut. „Există încă un pericol în interiorul teritoriului sirian, noi controlăm frontierele, dar acesta poate fi un veritabil pericol”, a afirmat el, arătând în context că numeroşi jihadişti din Irak s-au refugiat în Siria vecină.

„Avem nevoie de o acoperire aeriană importantă pentru supravegherea deşertului şi a mişcărilor teroriştilor. Avem nevoie de (…) coaliţie”, a adăugat Abadi.

Autorităţile irakiene au proclamat în decembrie victoria militară contra SI, care cucerise în 2014 o treime din ţară.

Înfiinţată de Statele Unite atunci când expansiunea teritorială a SI ameninţa Bagdadul, coaliţia a reunit 50 de ţări. Astăzi, ea numără 74, dar şi organizaţii internaţionale precum Interpol şi NATO.