DISTRIBUIȚI
Wikidata

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a contactat telefonic luni pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a oferi „un ajutor imediat” Turciei după cutremurul violent care a devastat sudul ţării şi o parte a Siriei, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Şeful guvernului elen „a reiterat dorinţa Greciei de a ajuta imediat Turcia” şi a transmis „cele mai sincere condoleanţe”, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, în timp ce între cei doi vecini şi rivali istorici sunt tensiuni puternice.


Citește și : Armata israeliană a ucis mai mulţi militanţi înarmaţi într-o tabără de refugiaţi lângă Ierihon

Mitsotakis a dat asigurări puţin mai devreme că „va pune la dispoziţia Turciei toate forţele noastre” şi a anunţat trimiterea unui avion al Forţelor Aeriene Elene cu aproximativ 20 de pompieri şi ajutor umanitar.

Este un „cutremur catastrofal”, a adăugat el, precizând că Grecia ar putea furniza Turciei „diverse echipamente, echipamente medicale, paturi, corturi”, în funcţie de nevoile acesteia.

Ultima convorbire între cei doi lideri datează de la un incident în octombrie anul trecut la Praga, în timpul lansării comunităţii politice europene, a declarat pentru AFP o sursă din serviciile premierului grec. Mitsotakis a plecat mai devreme de la un dineu al şefilor de stat şi de guvern când preşedintele Erdogan a criticat Grecia, pe care a acuzat-o că este responsabilă pentru instabilitatea din Marea Mediterană.

Cele două ţări partenere din cadrul NATO se opun ferm pe problema migraţiei, în timp ce Atena este acuzată că practică revenirea migranţilor la graniţa cu Turcia. De asemenea, cele două ţări au discuţii pe tema hidrocarburilor din Marea Mediterană pe fondul punerii în discuţie a graniţelor de către Ankara.

Citește și : Nou bilanţ al catastrofei din Turcia (VIDEO): Peste 900 de morţi, mii de răniţi şi numeroase persoane rămase sub dărâmături