DISTRIBUIȚI
Panayiotis Tzamaros/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a dezminţit viguros luni că ar fi dispus interceptarea convorbirilor telefonice ale unora dintre miniştrii săi, denunţând o „minciună incredibilă” din partea unui săptămânal care afirmase anterior aceasta, relatează AFP, potrivit agerpres.  

„Este o minciună incredibilă. Avem o publicaţie care susţine că o serie de persoane ar fi sub o presupusă supraveghere, fără a prezenta nici cea mai mică dovadă că aceasta s-ar face într-adevăr”, s-a arătat indignat premierul conservator într-un interviu acordat canalului privat de televiziune grec Antena1.


Citește și : Comisia Europeană va solicita măsuri pentru limitarea încălzirii globale și respectarea Acordului de la Paris

Publicaţia duminicală Documento, apropiată de principalul partid de opoziţie Syriza, a publicat o listă cu 33 de personalităţi publice, între care mai mulţi miniştri în exerciţiu, jurnalişti şi oameni de afaceri, care ar fi vizaţi de programul spion Predator.

Printre presupusele victime, potrivit acestui săptămânal, ar figura fostul premier Antonis Samaras, actualii miniştri de externe, finanţe, dezvoltării, muncii şi turismului, armatorul Vangelis Marinakis, proprietarul cluburilor de fotbal Olympiakos şi Nottingham Forest, precum şi mai mulţi jurnalişti.

„Nu am pretins niciodată că nu există supraveghere. Este însă cu totul altceva să acuzi premierul că ar fi orchestrat această acţiune”, a subliniat Kyriakos Mitsotakis, calificând acuzaţiile jurnalului drept „ruşinoase, calomnioase şi inacceptabile”.

Ca urmare a scandalului declanşat de dezvăluirile făcute de Documento duminică, principalul partid de opoziţie de stânga Syriza, al fostului premier Alexis Tsipras (2015-2019), a cerut să se clarifice această afacere de stat „înainte de viitoarele alegeri” prevăzute să aibă loc în vara anului 2023.

Scandalul interceptărilor izbucnise în iulie când Nikos Androulakis, deputat european şi şef al partidului socialis grec Pasok Kinal, depusese plângere, afirmând că a fost victima unei tentative de interceptare a telefonului său cu ajutorul programului spion Predator.

Citește și : G7 a înfiinţat un ‘mecanism de coordonare’ pentru a ajuta Ucraina să îşi repare infrastructurile avariate de Rusia

Kyriakos Mitsotakis recunoscuse ulterior că Androulakis făcuse obiectul unei supravegheri, dar a asigurat că guvernul grec „nici nu a cumpărat, nici nu a utilizat programul” spion Predator.

Şeful serviciului de informaţii grec şi un consilier apropiat al premierului au demisionat din cauza acestui scandal, calificat drept un „Watergate” grec de către presă.