DISTRIBUIȚI
afp

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a răspuns miercuri criticilor care îl acuză de delapidarea banului public, declarând că îşi asumă ‘complet’ faptul că a apelat la un zbor privat de 350.000 de euro între Tokyo şi Paris pentru revenirea dintr-o deplasare oficială, transmite AFP, potrivit agerpres.

Philippe a încercat să taie din faşă polemica iscată, explicând că este ‘complicat’ şi ‘scump’ să deplasezi un prim-ministru. ‘Înţeleg perfect atât surpriza, cât şi întrebările pe care şi le pun francezii’, dar ‘îmi asum complet această decizie’, a subliniat el la postul de radio RTL.


Citeşte şi: Aproape un sfert din monedele virtuale Bitcoin sunt blocate. Posesorii fie şi-au pierdut parola, fie nu mai deţin cheia privată a sistemului folosit pentru minare

AFP a aflat marţi seară, dintr-o sursă apropiată dosarului, că serviciile prim-ministrului au închiriat un avion privat pentru 350.000 de euro pentru ca Philippe să poată reveni mai rapid dintr-o vizită în Noua Caledonie şi să evite să termine călătoria într-un avion oficial considerat prea inconfortabil.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, în timpul escalei tehnice la Tokyo a unei aeronave A340 a aviaţiei militare franceze care îi aducea pe premier, mai mulţi miniştri şi alte 60 de persoane în Franţa, Philippe şi o mare parte din pasageri s-au îmbarcat într-un alt avion A340 cu locuri de clasa întâi, închiriat de cancelaria sa.

Acest avion a aterizat la Paris cu două ore înaintea celui al armatei, ajuns aproape fără pasageri.

Informaţia i-a inflamat pe unii membri ai opoziţiei, printre care eurodeputatul şi fostul număr 2 al Frontului Naţional, Florian Philippot, care a calculat că 350.000 de euro echivalează cu aproape 300 de salarii minime şi a criticat o ‘tristă şi inadmisibilă realitate’.

În apărarea sa, Edouard Philippe a explicat că trebuia să revină la timp la Paris pentru un consiliu de apărare şi înainte de plecarea preşedintelui Emmanuel Macron în Algeria.

Citeşte şi: 12 persoane, printre care turişti străini, au murit într-un accident rutier

Potrivit cancelariei sale, în absenţa şefului statului, prim-ministrul trebuie să se afle în principiu în ţară, chiar dacă regula suferă numeroase excepţii.

‘Dacă l-aţi fi invitat pe Edouard Philippe, aş fi venit cu metroul şi m-ar fi costat 1,90 sau 2 euro. Dar (…) am venit cu patru vehicule, motociclete, 15 persoane, cu un medic şi un transmisionist care mă urmează în permanenţă, pentru că regimul îi cere unui prim-ministru să fie sistematic în măsură să reacţioneze’, a mai spus Philippe la radio RTL, recunoscând că toate acestea costă ‘teribil de mult’.