DISTRIBUIȚI
Flickr

Premierul Franţei, Elisabeth Borne, a pledat miercuri, în Parlament, pentru măsuri de protejare a cetăţenilor, în contextul crizei economice şi sociale, dar a refuzat să îşi asume răspunderea, astfel că opoziţia de stânga a depus o moţiune de cenzură, informează mediafax.

„Mă adresez Franţei. Fiecare dintre regiuni exprimă o realitate a ţării noastre, reflectă temerile şi speranţele. Trebuie să îi protejăm pe francezi şi să protejăm planeta. Împreună, putem răspunde ecourilor absenteismului, semn al democraţiei bolnave, şi confuziei tineretului”, a declarat Elisabeth Borne în Parlament, conform cotidianului Le Figaro.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

„Situaţia economică s-a deteriorat. Dar majoritatea relativă nu trebuie să fie sinonimă cu acţiunile relative. Trebuie să construim împreună. Franţa trebuie să devină mai puternică într-o Europă independentă”, a subliniat Elisabeth Borne.

Însă declaraţiile premierului nu au convins opoziţia de stânga, care a anunţat depunerea unei moţiuni de cenzură. „În lipsa unui vot de încredere, nu avem altă soluţie decât depunerea unei moţiuni de cenzură”, a comunicat coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES). Moţiunea va fi dezbătută la cel puţin 48 de ore după depunerea formală, adică cel mai devreme vineri. Guvernul Elisabeth Borne riscă să fie demis. Alianţa care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron şi actualul Guvern a piedut majoritatea parlamentară în scrutinul desfăşurat recent.

Coaliţia de stânga Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială (NUPES) este formată din partidele Franţa Nesupusă, Polul Ecologist, Partidul Comunist şi Partidul Socialist. Moţiunea probabil va fi susţinută de formaţiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN), din care face parte fosta candidată la preşedinţie Marine Le Pen.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a efectuat luni o remaniere a Guvernului condus de premierul Élisabeth Borne, în contextul eşecului în scrutinul parlamentar desfăşurat acum două săptămâni. Au fost schimbaţi doar câţiva miniştri, iar opoziţia de stânga şi cea de extremă-dreapta nu sunt mulţumite de menţinerea în funcţie a Guvernului Elisabeth Borne.

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar desfăşurat în iunie în Franţa, dar nu are majoritate. Formaţiunile proprezidenţiale şi proguvernamentale au doar 250 de locuri în Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului, care are în total 577 de membri.