DISTRIBUIȚI
afp

Premierul francez Edouard Philippe şi-a exprimat marţi ”hotărârea totală” de a pune în practică contestata reformă a sistemului de pensii, aflată la originea unei greve în sectorul transporturilor ce durează din 5 decembrie, transmit AFP, Reuters şi dpa, scrie agerpres.

”Hotărârea mea, cea a guvernului, cea a întregii majorităţi este totală”, a spus şeful guvernului francez în faţa deputaţilor, apărând ”crearea unui regim universal” al pensiilor, pe puncte, pentru a înlocui cele 42 de regimuri actuale.


Citește și : Armata pakistaneză: Am primit vestea condamnării lui Musharraf cu durere

”Opoziţia democratică şi a sindicatelor faţă de proiectul nostru este perfect justificată. Dar noi am spus clar care este proiectul nostru şi guvernul meu este total hotărât să reformeze sistemul de pensii şi să echilibreze bugetul acestui sistem”, a adăugat Edouard Philippe.

El a subliniat că este decis să asigure durabilitatea financiară a noului sistem de pensii, chiar dacă planurile de majorare a vârstei minime de pensionare au adus în stradă pentru prima dată sindicalişti moderaţi alături de cei mai radicali.

Zeci de mii de persoane manifestau marţi contra acestei reforme în mai multe oraşe din Franţa, pentru a 13-a zi consecutiv de la începutul grevei. De această dată, toate sindicatele au lansat apeluri la manifestaţii, inclusiv organizaţii reformiste precum CFDT.

Citește și : Manifestații la Kiev împotriva unui proiect de lege ce vizează autorizarea vânzării de terenuri agricole fertile