DISTRIBUIȚI
afp

Primul ministru francez, Edouard Philippe, a declarat că este hotărât să finalizeze reforma sistemului de pensii propus de guvernul său, însă liderul sindicatului CGT a transmis că va lupta până la retragerea proiectului, potrivit site-ului agenţiei Reuters, scrie mediafax.

Sistemele de transport franceze au fost paralizate duminică pentru a patra zi, în timp ce sindicatele de la SNCF și sistemul de transport public din Paris RATP și-au menținut greva împotriva reformei pensiilor.


Citește și : Incident armat în apropierea Palatului prezidențial de la Ciudad de Mexico – Patru morți

„Sunt hotărât să duc această reformă a pensiilor până la capăt, o voi face respectuos și voi aborda îngrijorările oamenilor în legătură cu aceasta”, a declarat Philippe pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche.

„Dacă nu punem în aplicare o reformă minuțioasă, serioasă și progresivă astăzi, altcineva va face una mâine, dar într-adevăr cu brutalitate”, a adăugat el.

Philippe a spus vineri că va prezenta miercuri o schiţă detaliată a planului de reformă a pensiilor.

Liderul CGT, Philippe Martinez, a declarat că uniunea sa va menține protestul până când guvernul renunță la plan. „Vom continua până când planul va fi retras”, a spus el pentru JDD.

„Lasă-l (Philippe) să asculte furia oamenilor. Lasă-l să spună, că numai idioții nu se răzgândesc niciodată. Lasă-l să se întoarcă de unde a plecat”, a spus Martinez, adăugând că „nu există nimic bun” în planul de reformă a guvernului.

Franța are unul dintre cele mai generoase sisteme de pensii din țările OCDE. Președintele Emmanuel Macron a fost ales în 2017 pe o platformă de liberalizare a economiei și de reformare a sistemului de pensii.

Macron vrea să introducă un sistem de pensii cu drepturi egale pentru toată lumea și să elimine un set de sub-sisteme în baza cărora unii lucrători de la SNCF, RATP și alte instituții se pot pensiona la vârsta de 50 de ani, cu un deceniu înaintea celorlalți.

Citește și : Ucraina a ajuns la un acord de principiu cu FMI pentru un împrumut de 5,5 miliarde de dolari

Sindicatele planifică o a doua manifestație marți, în urma unei prime demonstraţii care s-a desfăşurat joi, când 65.000 de oameni au protestat la Paris și 806.000 au luat parte la proteste la nivel național, potrivit cifrelor poliției.

Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea duminică seară o întâlnire de lucru cu premierul Edouard Philippe şi cu membrii Guvernului la Palatul Elysee pentru a discuta despre reforma sistemului de pensii, a informat cotidianul Le Figaro.