DISTRIBUIȚI
Publika.md

Premierul Estoniei, Juri Ratas, şi-a anunţat miercuri demisia în legătură cu acuzaţii de corupţie aduse Partidului de Centru, formaţiunea sa politică, transmite dpa, potrivit agerpres.

Anunţându-şi demisia, Ratas a declarat că vrea să-şi asume responsabilitatea politică pentru aceste acuzaţii şi să permită clarificarea lor.


Citește și: YouTube A BLOCAT canalul lui Donald Trump

Demisia lui Ratas a fost acceptată de preşedinta Kersti Kaljulaid.

Conform Constituţiei, decizia lui Ratas conduce automat la demisia întregului guvern.

Preşedinta Kersti Kaljulaid are acum la dispoziţie două săptămâni pentru a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru. Ea a anunţat deja că vrea să-i încredinţeze liderei opoziţiei, Kaja Kallas, misiunea de a forma noul guvern.

Actualul executiv va rămâne în funcţie până la instalarea noului cabinet.

Conform procurorului general Taavi Pern, autorităţile judiciare din Estonia au declanşat o anchetă în ce priveşte un împrumut de stat de aproape 40 milioane de euro acordat de agenţia guvernamentală de creditare Kredex în vara trecută pentru un proiect imobiliar la Tallinn, o decizie despre care se spune că a fost precedată de acorduri neautorizate.

Potrivit procurorului, decizia de acordare a creditului ar fi avut legătură cu o donaţie substanţială către partidul lui Ratas înaintea alegerilor din toamnă.

Patru persoane au fost arestate marţi. Printre suspecţi se află secretarul general a Partidului de Centru, un consilier al ministrului finanţelor şi un dezvoltator imobiliar care a făcut frecvent donaţii acestei formaţiuni.

Potrivit procurorului general, nu există totuşi motive de a crede că Juri Ratas a avut cunoştinţă despre această afacere.

Citește și: Mike Pence îi rămâne FIDEL lui Trump și NU invocă cel de-al 25-lea amendament din Constituție

Premierul Ratas a declarat că nu a ştiut nimic despre creditul în cauză şi că deocamdată nu a fost stabilită nicio vinovăţie. El a recunoscut însă că procedurile judiciare aruncă o umbră asupra tuturor celor vizaţi.

Ratas, în vârstă de 42 de ani, prim-ministru de la sfârşitul lui 2016, conducea din 2019 un guvern de coaliţie între Partidul de Centru, Partidul Conservator al Poporului (EKRE, populist de extremă dreapta) şi formaţiunea Isamaa (conservatoare).